Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полезно ли е да се пие малко алкохол при сърдечни заболявания?

17 юли 2024, 08:20 часа

Проучване установи, че при хората, които пият алкохол в малки дози, рискът от влошаване на състоянието на сърдечно-съдовите заболявания е по-малък, отколкото при тези, които не пият. Работата е публикувана в BMC Medicine. Учените обаче се съмняват в точността на резултатите и не смятат, че хората трябва да започнат да пият, за да поддържат здраво сърце.

Изследователите са събрали данни за 48 000 души, страдащи от сърдечносъдови заболявания. Те сравняват количеството алкохол, което тези хора са консумирали, с риска от инфаркт, инсулт и смърт за период от 20 години.

Проучването установило, че при хората, които консумират еквивалента на 6-8 грама чист алкохол дневно, рискът от нов инфаркт или инсулт е с 27% по-нисък, отколкото при тези, които изобщо не пият. Консумацията на 6 грама дневно е свързана с 50 % намаление на тези рискове.

Как алкохолът влияе на тялото ни според възрастта - на 20, 30, 40, 50 и 60 години

Максималната доза алкохол, която е била свързана с намален риск от сърдечносъдови инциденти и смърт, е била 15 грама на ден (еквивалентно на бутилка вино седмично). Тази доза е по-ниска от тази, която се счита за относително безопасна за здрави мъже в САЩ (105 срещу 196 грама чист алкохол седмично).  

"Нашите открития показват, че хората със сърдечносъдови заболявания може да не се налага да се откажат напълно от алкохола, за да се предпазят от инсулт, инфаркт или стенокардия. Но те трябва да обмислят намаляване на дозата си. Тъй като консумацията на алкохол е свързана с риска от други заболявания, на непиещите хора със сърдечносъдови заболявания не трябва да се препоръчва да започнат да пият", казва Ченги Динг от Университетския колеж в Лондон, съавтор на изследването.

Изследователите предупреждават, че техните открития могат да преувеличат защитните ефекти на алкохола за хората със сърдечносъдови заболявания. Авторите посочват, че е възможно да има неточности в резултатите поради факта, че е трудно да се отчетат всички фактори в едно наблюдателно проучване. Освен това хората може да не съобщават точно количеството алкохол, което пият.

Как алкохолът влияе на организма

Наистина ли алкохолът предпазва сърцето?

По-рано редица наблюдателни проучвания наистина показаха, че хората, които пият малко алкохол, по-рядко страдат от сърдечносъдови заболявания. Експертите обаче предупреждават, че точността на подобни работи може да куца. Например в групата на непиещите алкохол може да има такива, които са "отказващи се" или не пият по здравословни причини. Това би могло значително да обърка статистиката за смъртността на тези, които не пият алкохол.

През 2019 г. голямо проучване, използващо генетични методи, не установи защитен ефект на алкохола: умерените пиячи имаха по-висок риск от инфаркти и инсулти от непиещите.

Ползите от умерената консумация на алкохол се оспорват от почти всички големи медицински организации. Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ пишат:

"Въпреки че някои проучвания са установили подобрени здравни резултати сред тези, които пият умерено, не е възможно да се заключи дали тези подобрения се дължат на консумацията на алкохол или на други различия в поведението или генетиката."

Световната здравна организация посочва: не съществуват безопасни дози алкохол. Това заключение е направено на базата на най-мащабното глобално проучване на въздействието на алкохола върху здравето.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес