Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полезните храни, които могат да ни вредят – орехи

14 октомври 2021, 17:46 часа

Включването на орехови ядки в здравословния ви начин на хранене е задължително. Хапвайки орехи всеки ден ще имате здраво сърце. Богати са на омега-3 мастни киселини, който пък намалява лошия холестерол и насърчава производството на добрия. Те понижават  и кръвното налягане. Могат да ви помогнат да укрепите имунитета си, заради високото ниво на антиоксиданти и контролират процеса на остаряване. Ново проучване пък показва, че консумацията на орехи, е обратно свързана с риск от рак на панкреаса и намалява риска от рак на гърдата. Орехите подобряват репродуктивното здраве на мъжа. Една от най-добре пазените тайни около орехите е как влияят върху мъжката плодовитост. Изследването е установило, че само 75 грама орехи подобрява значително качеството на спермата.

Но…

Орехите могат да стимулират образуването на афти

Според някои специалисти причината за това се крие в промяната на киселинността в устанат кухина. Подобен ефект могат да предизвикат още сиренето, лешниците, зелето и шоколада.

Решението:

Ако сте сред хората, които са склонни към образуването на афти, избягвайте суровите ядки. Можете да ги хапвате печени, но без сол или като добавка към любимия ви кекс, торта или сладкиш.  

Вероника Чанева
Вероника Чанева Отговорен редактор
Новините днес