Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подово отопление – същност, свойства и характеристики

10 октомври 2021, 22:50 часа

Подовото отопление притежава редица предимства през отоплението с радиатори, климатик, камина или електрически  уред. Характерно за него е, че всички стени са свободни, няма видими уреди или тръби, не заема място от площта, което води до визуално подобрение на пространствата и повече свободно място в помещението. Плюсовете на подовото отопление са свързани с високата му ефективност, тишината, чистотата и комфорта, които осигурява. Този тип отопление позволява равномерно затопляне на помещението, тъй като топлината не идва от едни източник от едно място, както е с електроуредите, около които винаги е по-топло. Топлината при подовото отопление е винаги по-приятна в сравнение с другите методи за отопление, тъй като е равномерно разпределена.

Съществуват различни видове подово отопление, които притежават своите плюсове, минуси, свойства и характеристики. Най-общо различаваме електрическо, водно и инфрачервено подово отопление.

Същност на електрическото и водното подово отопление

Електрическото подово отопление обикновено е от кабелни нагреватели или ленти, прикрепени към натъкана мрежеста рогозка. При по-съвременните видове елементите са вградени в непрекъсната ролка. Независимо от вида му, електрическото подово отопление се отличава с висока ефективност, когато е правилно изчислено и инсталирано. Инсталацията не е свързана с преструктуриране на настилката на пода и е по-евтина в сравнение с водното подово отопление, но не е толкова икономично, колкото водното. Ако държите на по-ниските месечни сметки за електроенергия, водното подово отопление е онова, към което да се насочите, макар при него да е необходима по-голяма първоначална инвестиция.

Електрическото подово отопление може да се постави под почти всички подови  настилки. Необходимата заетост на пода е от 60 до 80%, а инсталацията му е по-лесна, бърза и изгодна в сравнение с тази на водното. Плюсовете на водното подово отопление са по-високата енергийна ефективност и по-изгодните месечните сметки. Може да се използва топла вода от централно отопление или чрез термопомпи. Недостатък е, че трудно се инсталира под вече готови подове. Подходящо е за инсталиране в момент на изграждане на нов под или ако се повдигне нивото на съществуващия, за да се освободи място за инсталиране на подовото водно отопление. Ефективността и икономичността му оправдават трудностите по полагането, а ниските месечни сметки ще задоволят всички очаквания.

Свойства и характеристики на инфрачервеното подово отопление

То е модерно технологично решение, отличаващо се с иновативност и спестяване на енергия. Разходът на енергия е нисък, а и има позитивно въздействие върху здравето на човек. Безшумно е и подходящо за монтиране под дървени или ламинирани подови настилки. Недостатък е фактът, че не трябва да се поставя под масивни мебели, които не са повдигнати от пода на крачета. Разходите за поддръжка са ниски, ефективно е, хигиенично и предлага комфорт, както и контрол на температурата в помещенията.

Как да изберем подово отопление според настилката?

Ако жилището ви е с килим, това не е причина да се отказвате от подово отопление. Важно е само той и подложката да имат термична устойчивост не повече от 2.5 тога. Ако подът е с каменни плочи или теракота, имате предвид, че от дебелината им ще зависи времето, необходимо за достигане на оптимална температура, но след достигането ѝ няма разлика в ефективността в сравнение с по-тънките материали. При дървените подове, ламината и балатума е важно материалът да е подходящ за подово отопление. Съществено при подовото отопление е да бъде изпълнено от професионалисти, които да помогнат за определяне на най-подходящите настилки, изчисляване на площта, съобразяване с височината на помещението и всички онези характеристики, които правят подовото отопление високоефективно.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес