Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По какво се различава италианската Баба Яга от нашата?

12 септември 2024, 06:00 часа

Малко история: на 6 януари православните християни по григорианския календар празнуват Кръщение Господне или Богоявление. Думата Богоявление (на гр. - Епифания, Явление) обозначава явяването на Христос пред хората и празникът е посветен на спомена за три евангелски събития: Рождество Христово, поклонението на влъхвите и кръщението на Исус в река Йордан. След разделянето на юлианския и грегорианския календар католиците и част от православните празнуват Коледа на 25 декември, а други православни - на 7 януари.

В Италия обаче и досега Богоявление (Епифания) се празнува на 6 януари. Символ на този празник е добрата вещица Епифания (Бефана), която в нощта от 5 срещу 6 януари лети на метлата си и през комина раздава подаръци на добрите деца – сладкиши и бонбони, а на палавите само въглени. Старата жена винаги е изобразявана с дървени обувки, бедно облечена, с островърха шапка, закривен нос и брадавица – точно каквато е нашата Баба Яга.

Според една от версиите Бефана била бедна старица, при която мъдреците-влъхви дошли с дарове и поискали да им покаже пътя за Витлеем, за да намерят Младенеца Христос. Старицата отказала, но по едно време се разкаяла и започнала да разнася сладкиши от къща на къща с надеждата да намери Божия Син и да му се поклони.

Още: Къде се намират най-големите карстови извори в България?

Според друга версия самите влъхви не поканили старицата със себе си, а само й дали задача да черпи всички със сладкиши в чест на раждането на Христос и да дава подаръци на децата.

Хората в Италия празнуват този празник весело. Жените се обличат като вещици и организират еднодневни „сладкишни“ панаири на градските площади. Витрините на много магазини и кафенета са украсени с фигури на вещицата Бефана.

Въобще, празникът се отбелязва в много провинции на Италия с направата на парцалена кукла, наречена „паневин“, която се носи из града и се изгаря на клада. Това е женска алегория на отиващата си Стара година, която жертва себе си и дава живот на Новата. Паневин се смята и за символ на всички несгоди; ето защо, за да отминат те и да бъдат забравени, куклата се изгаря в очакване на пролетта - нов период от живота в природата.

В различните области на Италия празникът, съответно, може да бъде отбелязан по различни начини.Така например, във Флоренция и Рим куклите се излагат на прозорците, с тях се украсяват витрини. Също във Флоренция празникът Богоявление се отбелязва всяка година с историческа възстановка на пристигането на влъхвите при Светото семейство - показва се „Конно шествие на влъхвите“. Шествието минава по улиците на Стария град, участниците в него са облечени във великолепни дрехи от Ренесанса - а на площада „Пиаца делла Синьория“ има тържествено и много ефектно представление на знаменосци.

Още: Къде се намира най-дългият въжен мост в България?

В Сицилия възрастна жена язди магаре от пещерата Гратери до центъра на града и раздава подаръци на малки деца. Само, че тук пътуването на тази стара дама се провежда на 31 декември, като своеобразна церемония за сбогуване със старата година.

Въобще, в Италия тамошната Баба Яга е обичана колкото като Дядо Коледа (Babbo Natale). Италианските деца с нетърпение очакват добрата вещица и закачат чорапи за подаръци край камината. Но ако те са се държали лошо, нямат право на подарък – и тя им слага в чорапчетата въглени! Между другото, много магазини продават подаръци под формата на чорапи, които е обичайно да се раздават на приятели на този ден.

Но даването на сладкиши или по-рядко – на въглени, е за малките. А възрастните действат доста „по-сурово“: изгарят вещицата Бефана, за да разберат дали ги очаква късмет през следващата година. Ако вятърът отвява дима на запад, не се чакат приятни неща - но изтокът обещава само късмет и добрини!

---

Още: За какво е ползвала метлата Баба Яга?

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес