Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По какво се познават сладките мандарини

23 декември 2020, 10:54 часа

На всеки се е случвало да си купи не особено вкусни мандарини. Вероятно се питате дали има начин да не допускате тази грешка отново.

Няколко красноречиви показателя помагат да разпознаем киселите и безвкусни мандарини. Разбира се, най-добре е да се анализират в комбинация, за да сте сигурни, че ще изберете най-сладките плодове.

Не забравяйте, че задължително трябва да вземете мандарината в ръка и да я стиснете леко, за да прецените най-добре нейното качество. Ето за какво трябва да внимавате.

1. Цвeтът на мандарините

В този случай не говорим за пулпата на плода, а за кората му. Цветът е важен показател за идентифициране степента на зрялост на мандарините. Ако кората им е е жълта или бледожълта, тогава по-добре не ги купувайте. Най-вероятно те са кисели, защото не са достигнали пълна зрялост. По правило кората на мандарината трябва да е твърда и наситено оранжева.

ТОВА СА ХОРАТА, КОИТО НЕ ТРЯБВА ДА ЯДАТ МАНДАРИНИ

2. Дебелината на кората

Дебелината и структурата на мандариновата кора също могат да кажат много за качеството на плодовете. Твърде дебелата и жилава кора може да е признак за незрели и следователно кисели плодове. Кората на сладката мандарина е тънка.

Запомнете, че колкото по-тънка е тя, толкова по-добре. В такъв случай плодът ще бъде ароматен, сочен и умерено сладък. Освен това кората трябва да има характерна пореста структура.

3. Формата на плода

Последният, но не на последно място знак, на който трябва да обърнете внимание при избора на мандарини, е тяхната форма.

Мандарините, които са достигнали пълна зрялост, имат характерна сплескана форма. Ако плодът е със запазена строго кръгла форма без сплескване, това означава, че все още не е узрял и следователно не е достатъчно сладък.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес