Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Плаче ми се без причина - разберете защо?

14 април 2022, 19:20 часа

Експертите посочват няколко причини, в резултат на които можем да се разплачем без осъзната причина. Тук, разбира се, съвсем не става дума за бременност, където хормоните изиграват ключова роля.

Това да се разплачете на трогателен епизод от филм, при първия танц на булката и младоженеца на сватба или при сърцераздирателна реклама, свързана със защитата на животните е разбираемо!

Това са изцяло логични причини на сълзи

При тях е много допустимо да сте трогнати, да съпреживявате, да изпитвате емоции и да имате изблици. Ние обаче ще поговорим за един друг тип плач без причина. Ако чакате в автомобила си например, при натоварен трафик, на светофар и изведнъж от очите ви рухнат реки от сълзи.

Плаче ми се без причина – разберете защо?

Кратки изблици и спонтанни сълзи, това най-вероятно ще ви накара да сте в недоумение „Защо плача сега?“ или „Какво е предизвикало такава реакция?“.

Експертите посочват пет вида причини за подобно поведение:

1. Хормоните

Дните преди менструацията у жените могат да се появят бурни емоции. Когато нивата на прогестерон и естроген са отговорни за настроението, това отключва негативни емоции капризност, раздразнителност, пристъп на плач.

За облекчаване на симптомите

Качеството и пълноценния сън, намаляване или премахване на алкохола и кофеина, допълнителните грижи, в т. ч. медитация, релаксиращи вани, масажи могат да помогнат положителен ефект над настроението ни.

2. Депресия

Пристъпите на плач, тъга са естествени, но ако траят в продължение на седмици или месеци, се превръщат в сигнал за по-задълбочено разстройство. Диагнозата е депресия. Клиничната депресията често е в резултат на други симптоми, като прекалена умора, липса на удоволствие от събития и неща, на които сте се радвали, а в някои случаи и физическа болка.

3. Екстремен стрес

Всеки човек е изпитал поне един път в живота си стрес! Ако, обаче сте свикнали да задържате в  себе си негативни емоции, не е изненадващо, че изведнъж се разплаквате без причина. Прекомерният стрес може да доведе до разклатено физическо състояние и да провокира заболявания. Последните може да са от типа храносмилателни разстройства или сърдечни заболявания.

4. Тревожност

Ако в по-голяма част от време си сте в състояние на паника, пеперуди в стомаха и с препускащо сърце, това може да е причината за пристъпи на плач. Тревожните разстройства са много срещани, не само при жените. Епизодите на плач са главно в резултата на тревожно разстройство. Те могат да се коригират с помощта на специалисти и медикаменти.

5. Умора

Бебетата плачат, когато им се спи, това се наблюдава и при възрастните, макар, че повече не го осъзнават. Раздразнителност, тъга липсата на сън са все пристъпи на умора, а те много пъти водят до необясними сълзи.

Нуждите от сън са в различен обем и количество, при различните хора. Нормалното количество на сън за възрастен е между 7-8 часа сън за денонощие.

Екатерина Георгиева
Екатерина Георгиева Отговорен редактор
Новините днес