Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пилор - къде се намира в нашето тяло

23 февруари 2024, 02:10 часа

Пилорът, или стомах порта, представлява важен елемент в храносмилателната система, отговарящ за правилното преминаване на съдържанието от стомаха към дванадесетопръстника. Той играе ключова роля в поддържането на баланса и качеството на храносмилането. 

Хипофизата - къде се намира в нашето тяло

Какво представлява пилорът?

Пилорът е дума с латински произход, която означава "вратар" или "пазач", и е разположен в долната част на стомаха. Този мускулен сфинктер служи като вратичка, контролираща преминаването на храната към следващия етап от храносмилането. Синдромите и проблемите, свързани с пилора, често се изявяват със симптоми на стесняване, особено при децата.

Анатомия и структура

Пилорът включва преддверието и пилорния канал, завършващ с пилора. Мускулът, известен като сфинктер пилори, регулира отварянето и затварянето на пътя към дванадесетопръстника. Пилорът също така включва пилорични жлези, произвеждащи екзокринни и ендокринни секреции, неутрализиращи киселината и участващи в контрола на различни процеси в стомаха.

храносмилане

Функция и задачи

След като стомахът изпълни своите задачи, перисталтични движения задействат пилора, позволявайки на хранителната пулпа да премине към тънките черва. Ритмичните контракции на мускулатурата и рефлексът на вагусния нерв съдействат в този процес. Пилорът предотвратява връщането на храната обратно и осигурява хомогенизация на съдържанието преди преминаването му към следващата фаза на храносмилането.

Вестибуларен апарат - ето къде се намира в нашето тяло

Болести

Нарушения във функцията на пилора могат да доведат до стесняване, познато като пилорна стеноза, особено често при децата. Проблемите със сфинктера могат да бъдат свързани със затварящ се пилор, който предизвиква връщане на стомашното съдържание и повишена концентрация на стомашна киселина.

Пилорът, макар и малък по размер, изпълнява ключова функция в поддържането на здравословната функция на храносмилателната система. Разбирането на неговата анатомия и роля е от съществено значение за диагностицирането и лечението на съответните проблеми. Взаимодействието между пилора и другите части на храносмилателната система е сложно, но ключово за оптималното здраве и благосъстояние на организма.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес