Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пие ли се алкохол на Бъдни вечер?

23 декември 2022, 08:15 часа

Всички знаем каква трябва да е трапезата на Бъдни вечер и какви ястия да приготвим, но какво казва традицията за алкохола.
Пие ли се алкохол на този свят празник?

Алкохол по време на пости

Бъдни вечер е последният ден от коледните пости. Постите са период на въздържание не само от животинска храна, но и от нечисти действия и мисли. Позволена е консумацията на алкохол, но в малки количества.
Според църковния типик по време на пости може да се употребява по чаша червено вино във всички дни с изключение на сряда и петък. 

Какво се пие на Бъдни вечер?

Червено вино и греяна ракия.

Червеното вино - символ на Христовата кръв

В българската традиция хлябът, виното и солта са свещени. Те са земните въплъщения на Светата троица, чрез които човек се докосва до божественото. Затова виното заема специално място на трапезата.

Червеното вино е важна част от всички важни ритуали в живота на човека. Младоженците отпиват вино, преди да влязат в дома, за да живеят в мир и любов. Родилката отпива вино, преди да започне раждането, за да ѝ е по-лесно. С вино се преливат гробовете, за да се умилостиви земята, когато прибира положените в нея.

Виното е възпято и в българския традиционен фолклор. Най-често върви с прилагателни като “светло, руйно, лудо, младо, искрящо”. Вино се пие, когато хората се готвят за борба, в мъка, при любов, смърт. 

Червеното вино е символ на Христовата кръв, затова е почитано както и хляба. Така както се смята за голям грях да се изхвърли хляб, така се счита за грях и разсипването на вино. В църковното богослужение виното и хлябът се наричат “евхаристия”, което от гръцки означава “благодарност”. В християнската религия хлябът и виното са материалните символи на Исус. На Тайната вечеря Христос дава на своите ученици вино и хляб, защото те са “неговото тяло и неговата кръв”.

Греяна ракия

На празничната българска трапеза не може без ракия. Тъй като на Бъдни вечер не бива да се прекалява с алкохола, препоръчително е от ракията да се отпива много малко. Най- подходяща за студените зимни месеци е греяната ракия.

Каква ракия пият традиционно българите? Отговорът ни дава Любен Каравелов в “Българи от старо време”:

“ – От коя ракия искаш да пийнеш, хаджи? Садефлиена ли, гръцка ли, или българска? Обичаш ли ракия, която е киснала в дренки?…Кажи ми, от коя искаш? Ти си ми един от ония гости, които са мили на всеки стопанин.

– Аз обичам ракия с медец – казва почти всякога хаджи Генчо и замислюва се.

– А аз обичам греяна ракия само зиме – казва дядо Либен.

– А аз я обичам всякога – казва хаджи Генчо."

Как се прави греяна ракия?

Отново рецептата ни дава Любен Каравелов и неговият дядо Либен от “Българи от старо време”

“Дядо Либен повиква своята най-млада снаха и шепне и на ухото:

– Иди, булка, и налейте едно шишенце от най-хубавата ракия. Налейте в едно джезвенце ракия, размесете я с медец, ала медецът да е, знаеш, повечко, па я сварете на огъня така, знаеш, мъничко я поогрейте….“

Съвети при приготвяне на греяна ракия

Може да използвате всякаква ракия, най-предпочитана е гроздовата. В повечето рецепти към ракията се добавя захар или мед. Много е важно захарта да се карамелизира до някаква степен, да се разтопи леко, за да не почернява много. Освен че нагарча, карамелизираната захар е канцерогенна.

Може да добавите карамфил, канела, черен пипер, сушени или пресни ябълкови резенчета или портокалови кори. Не прекалявайте с добавките, за да не унищожите аромата на ракията.

Използвайте медно джезве. Изсипете на дъното 2 лъжички захар за 100-200 мл ракия. Изчакайте захарта да се разтопи леко, но да не почернее много. Изсипете ракията. Добавете няколко зърна черен пипер, карамфил, според вашите предпочитания. Изчакайте да кипне.Имайте предвид, че ракията кипва много бързо, но и много бързо изстива. Сервирайте е още гореща, най-добре в малки традиционни ракиени чашки.

Ако използвате мед вместо захар, най-добре е да го добавите, след като ракията кипне и изстине малко. Най-полезните качества на меда се губят при висока температура.

Подсладената греяна ракия е много пивка, затова внимавайте с количеството. Много бързо и лесно може да се напиете. От друга страна, в студеното време греяната ракия има благотворен ефект, защото бързо загрява.

ОЩЕ: Кои напитки са подходящи в студеното време? Отговорът ще ви изненада

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес