Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петър Дънов за щастието

08 февруари 2021, 13:39 часа

Всеки от нас неизменно търси своето щастие в живота си. Ако попитате 100 човека какво е за тях щастието, може би ще чуете 100 различни отговора. Какво казва по този въпрос „Учителя“ Петър Дънов, един от мъдреците на България, почитан от милиони свои последователи в цял свят. Ето най-мъдрите му мисли за щастието:

„Само онези хора ще бъдат щастливи и ще разберат смисъла на живота, които обичат духа си, които обичат душата си, вярват в светлината на своя ум, които се греят на пламъка на своето слънце.“

„Щастлив може да бъде онзи човек, който е свободен от всички свои желания и странични мисли. …Богатство, сиромашия, смърт, раждане, добро и зло, не могат да му влияят. Щастлив е онзи човек, който е примирил всички противоречия, които съществуват в неговата душа.“

„Обичайте, за да бъдете щастливи. Няма да ви кажа: обичайте, за да ви обичат. Приложете Божия закон: обичайте безвъзмездно, за да бъдете щастливи.“

„Ако искате да бъдете щастливи, трябва да обичате. Да обичаш, това е Божествено. Да те обичат, това е човешко“

„Който очаква щастието му да дойде отвън, той скоро се разочарова. Това щастие е в самия тебе, не го очаквай отвън.“

„Ако ти гониш щастието, тогава си обикновен човек. Ако щастието те гони, значи си необикновен човек. Ти не гони щастието. Остави щастието да те гони.”

„Щастието е в онзи, който те обича. Ако имаш приятел, който те обича, той никога няма да ти причини зло.”

„Щастието е връзка между две души. Когато две сърца са правилно съединени, т. е. имат правилни отношения, то както в музиката, тъй и тук се образува онзи тон, който наричаме щастие.”

„Щастието на човек се определя от трудностите и противоречията, през които е преминал. Колкото по-големи са те, толкова щастието е по-голямо.”

„За да бъдеш щастлив, това, което го носиш, трябва да те обича и ти трябва да го обичаш. Твоите обуща трябва да те обичат и ти трябва да ги обичаш. Ако ти не ги обичаш и те не те обичат, ти щастлив не можеш да бъдеш. Ако погледнеш това, което не те обича и ти не го обичаш, ще бъдеш нещастен. Не само да го обичаш и не само то да те обича, но едновременно и двете.”

И ето една РЕЦЕПТА за щастие от Петър Дънов:

Един от начините да бъдете щастливи е да се наслаждавате на Слънцето. Слънцето е щастие. Според учените слънчевите лъчи влияят на специални рецептори в човешката ретина, която изпраща сигнал в мозъка за производство на повече серотонин (хормонът на щастието). Оттук идва и култът към Слънцето на Учителя. Според Петър Дънов няма болест, която то не може да излекува. Слънцето съдържа всички лекарства в себе си.

„Единственият най-добър хирург е природата и слънчевите лъчи. Само те режат най-правилно. Отрязват гнилото месо, без да закачат здравото. Ако се греете всеки ден на Слънцето съзнателно по половин час, с участието на мисълта, ще придобиете повече, отколкото с дни да се ровите из книгите и да търсите каква казват лекарите за дадена болест.“

Радвайте се на слънчевите лъчи, на топлината – в природата, в човешките взаимоотношения и щастието само ще дойде при вас.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес