Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пет растения за спалня, които ще ви помогнат да спите по-добре

14 август 2024, 21:06 часа

Според статистиката до 48 процента от хората изпитват проблеми със съня. Един от най-простите начини за подобряване на качеството на съня е добавянето на стайни растения, за които ще ви разкажем повече.

1. Лавандула

Лавандулата е известна със своя успокояващ аромат, който помага за намаляване на стреса и безпокойството. Нейните етерични масла могат да забавят сърдечната честота и да понижат кръвното ви налягане, което насърчава спокоен и дълготраен сън. Поставете саксия с лавандула до леглото си или използвайте сухи цветя в малки торбички под възглавницата си.

2. Сансевиерия

Известна още като змийско растение, сансевиерията отделя кислород през нощта, което подобрява качеството на въздуха в спалнята. Това растение също филтрира токсините и осигурява свежест, като ви помага да дишате по-лесно и да спите по-добре. Тя е лесна за отглеждане и расте добре дори при минимално осветление.

Какви цветя да държим в спалнята?

3. Жасмин

Ароматът на жасмин има успокояващи свойства, които насърчават релаксацията и подобряват качеството на съня. Изследванията показват, че вдишването на аромата на жасмин може да подобри настроението и да намали тревожността, което позволява по-дълбок и по-спокоен сън. Поставете саксия с жасмин на перваза на прозореца и се насладете на успокояващия му аромат.

4. Валериан

Корените на валериана отдавна се използват за медицински цели за подобряване на съня и облекчаване на нервното напрежение. Това растение произвежда приятен аромат, който ви помага да заспите по-бързо и подобрява качеството на съня. Валерианата изисква ярка слънчева светлина, така че е най-добре да я поставите близо до прозорец.

Никога не слагайте тези цветя в спалнята - ето защо!

5. Обикновен бръшлян

Бръшлянът е отлично растение за изчистване на токсините от въздуха и подобряване на качеството му. Освен това, помага за намаляване на количеството влага във въздуха, което може да бъде полезно за хора с алергии и астма. Поставете бръшляна на рафт или го сложете в окачена саксия, така че да пада надолу, създавайки зелена и спокойна атмосфера.

 Ако имате домашни любимци е важно да проверите токсичността на всяко растение преди да го поставите на лесно достъпно за него място, тъй като има опасност да погълнат части от листата.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес