Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пазете сърцето си! Топ 5 напитки, които са смъртоносни за пиене в жегите

29 юли 2024, 17:11 часа

Жегата не стихва, хората се опитват да избягат от нея с помощта на напитки. Някои хора избират студено кафе, други избират билкови чайове или алкохолни коктейли. Знаете ли, че пиенето на някои от любимите ви напитки в горещо време може да бъде смъртоносно?

Пакетирани сокове

Пакетираните сокове обикновено съдържат консерванти и добавки, които могат да доведат до дехидратация в жегите. Освен това, пиенето на студени течности при високи температури е неправилно – това е стрес за организма. Вместо желаното охлаждане, вие само ще го раздвижите и ще принудите сърцето да изпомпва по-активно кръвта, в резултат на което ще се загреете повече.

Кои са най-подходящите напитки през лятото?

Кафе

Може ли да се случи нещо лошо, ако поръчате студено кафе или ледено лате в жегата? Уви, с такъв избор на напитка рискувате да изпитате силата на сърцето си. Кофеинът е един от най-мощните диуретици. Само след една или две чаши кафе той може да дехидратира тялото. В комбинация с топлината това определено ще увеличи риска от дехидратация. Пиенето на кафе в жегата е опасно заради стимулиращия ефект на кофеина върху организма – отделя се повече топлина, сърцето работи по-активно, човек става още по-горещ и натежал.

Енергийни напитки

Подсладените енергийни напитки с кофеин и таурин могат да причинят претоварване със захар. Но това не е единственият недостатък. Всички отдавна знаят, че такива „деликатеси“ съдържат много добавки и консерванти, които не се препоръчват да се консумират в големи количества не само при горещи условия, но и като цяло. Най-опасното е, че прекомерното стимулиране на сърцето от кофеин от енергийни напитки, съчетано с топлина, може да влоши дехидратацията и да увеличи риска от топлинен удар. И с него можете да се окажете в болницата.

Топ разхладителни напитки за лятото

Газирани алкохолни коктейли

Алкохолните напитки могат да доведат до дехидратация, тъй като те са същите диуретици, които подобряват процеса на отстраняване на течности от тялото като кафето, ако не и повече. Второ, газираните напитки също могат да влошат дехидратацията поради способността им да ви карат да изпитвате жажда и да стимулирате загубата на течности. Следователно комбинацията от газирана напитка и алкохол е директен начин да дадете на сърцето си 50-километров маратон без почивка. Какъв процент от хората според вас могат да издържат на такова натоварване?

Сладка сода

Първо, както всички предишни напитки в нашия антитоп, сладката сода може да увеличи дехидратацията на тялото поради диуретичния си ефект. В горещо време тялото вече губи повече течност чрез потта и пиенето на газирани напитки може да засили този процес.

Второ, такива напитки съдържат много захар. Пиенето на газирани напитки в горещо време ще доведе до рязко повишаване на нивата на кръвната захар. В комбинация с топлината това може да доведе до прегряване на тялото и да увеличи риска от топлинен удар.

И още едно неприятно свойство на газираните напитки е въздухът в стомаха. Въглеродният диоксид от състава може да доведе до образуването на излишен въздух в стомаха. Което определено ще причини дискомфорт, особено в горещо време, когато тялото и без това е подложено на стрес поради високите температури.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес