Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пазете се от тях: 13 неща, които представляват реална заплаха за живота на вашата котка

15 юни 2024, 07:33 часа

Съществуват опасности, от които собственикът трябва задължително да предпази своя домашен любимец.

Любопитни същества като котките неизбежно се сблъскват с различни опасности както у дома, така и навън. Въпреки това отговорните собственици трябва да осигурят защита и благополучие на своите домашни любимци. Заедно с ветеринарния лекар и експерт по комуникация с науката Александър Алясов нека разберем какво трябва да вземе предвид един собственик, за да направи живота на домашния любимец най-безопасен и комфортен.

Опасности у дома

Въпреки че през значителна част от времето котката е под грижите на своя стопанин вкъщи, тя все още има определени рискове за здравето. И така, какво може да навреди на домашния любимец?

Растения

Всички котки обичат да изследват заобикалящата ги среда и да опитват непознати предмети на вкус. Ако обаче домашният любимец изяде някои стайни растения като лилии, папрати или фикуси, може да получи сериозно отравяне.

Затова трябва да се уверите, че в къщата няма отровни растения, а ако има такива, да ги отстраните от местата, където котката може да се намира, или да ги поставите на недостъпно място.

Малки предмети

Котките могат да погълнат малки предмети по време на игра, като копчета, монети, конци и играчки, което често води до задушаване или чревна непроходимост. Тези състояния могат да бъдат фатални за домашния любимец, ако собственикът не отиде навреме при ветеринарния лекар. Не оставяйте такива предмети на маси и други места, където те могат да бъдат намерени от животното, най-добре е да ги държите в чекмеджета или специални органайзери.

Учени: Хората над тази възраст НЕ трябва да имат котка у дома

Жици

Те са особено опасни. Някои котки имат навика да ги дъвчат и поради това могат да бъдат ударени от ток. Ако забележите, че котката прави това, увийте проводниците със защитни материали, изолирайте ги със специални канали или ги приберете така, че да нямат достъп до кабелите.

Лекарства и други химикали

Съхранявайте всички потенциално опасни вещества, включително лекарствата, както хуманни, така и ветеринарни, извън обсега на котката и в контейнери, които тя не може да отвори. Ако котката открие лекарството, може да се заинтересува от миризмата му и да го изяде. Същото се отнася и за домакинските и други химикали.

Неправилно подредено пространство

Мебелите, стените и декорите може да имат ниши и пукнатини, в които котката може да се заклещи, ако реши да се покатери. Когато пренареждате и организирате апартамента или къщата си, трябва да вземете предвид тези елементи, за да ограничите достъпа на котката до тях

Рискове за котката на открито

Някои котки от време на време излизат навън на каишка със стопанина си или дори сами. Извън дома съществуват редица сериозни заплахи за домашния любимец, които могат да травмират животното.

Транспортиране

Котките, които се разхождат свободно навън, са изложени на риск да бъдат блъснати от автомобил. Те могат да бъдат въвлечени в произшествие, докато пресичат пътя, а някои могат да легнат да си починат на топлия тротоар и да не забележат приближаващия автомобил.

Отровни вещества

Отровите, използвани за борба с гризачи или насекоми, могат да бъдат смъртоносни за котките. Домашният любимец може или сам да намери отровата, или да изяде отровната мишка. Това е много опасно, тъй като отравянето при котките често протича много бързо и забележимите симптоми се появяват неочаквано.

Инфекции и паразити

Навън котките влизат в контакт с други животни, които могат да бъдат носители на инфекциозни заболявания. Например тя може да се зарази с бяс, пръстеновиден червей, хламидия и други заболявания. Котката може също така да яде трева, върху която живеят междинни гостоприемници (охлюви, охлюви и др.) на някои паразити.

Освен че по този начин самата котка ще се зарази с хелминтоза, тя може да предаде заболяването и на своите стопани. За превенция е необходимо котката да се ваксинира навреме и да се обърне към специалист при появата на каквито и да било подозрителни симптоми.

Агресивни животни

Кучета, други котки или диви животни могат да представляват заплаха за вашата котка. Препоръчително е да разполагате с приюти или авариен начин за връщане вкъщи, където котката се разхожда. Като един от начините, ако стопанинът живее в частна къща, може да направи специален отвор в оградата, за който котката ще знае и ще може безпрепятствено и бързо да влезе в територията на обекта.

Как да разберете, че котката ви се усмихва

Какви болести могат да застрашат котката?

Паразити

Бълхите, кърлежите и другите паразити могат да причинят различни заболявания при котките. Дори котката, която се намира на закрито, може да се зарази с паразити, тъй като собственикът може да ги внесе по дрехите или обувките. Редовното проверяване на домашния ви любимец при ветеринарен лекар за паразити и използването на подходящи лекарства за профилактика и лечение ще ви помогне да избегнете този проблем.

Респираторни заболявания

Възможно е в дома да има вещества, които могат да причинят някои заболявания на дихателната система. Тютюневият дим, ароматизаторите на въздуха, ароматизираните лампи и свещи, както и прахът от тоалетната могат да раздразнят дихателната система на котката и в резултат да доведат до здравословни проблеми

Отравяния

Някои храни могат да причинят отравяне, като симптомите могат да включват не само стомашно-чревни, но и неврологични и други симптоми. Например кафето и шоколадът могат да причинят сърдечни проблеми и високо кръвно налягане. Потенциално вредни храни като лук, чесън и сурови месни продукти, мляко и млечни продукти не трябва да се дават на котката ви.

Наранявания

Котките често биват смазвани при падане от прозорец. Трябва да се погрижите за нейната безопасност и да инсталирате специални мрежи. Освен това те обичат да се катерят на по-високи места и често се катерят по рафтове и шкафове. Затова е необходимо да приберете всички недостъпни за котката предмети, чиито парчета могат да я наранят, ако падне (вази, фигурки, чинии и др.).

Не по-малко опасна е и кухненската печка, върху която тя може да скочи и да се изгори. По време на готвене е необходимо да държите домашния любимец под око и да не му позволявате да се приближава до горелките, а на неработещата електрическа или индукционна печка трябва да се зададе специален режим на заключване.

Важно е да се осигури здравословна среда за котките, включително редовни посещения при ветеринарен лекар, правилно хранене и осигуряване на подходящи грижи. Спазването на всички правила ще ви помогне да сведете до минимум рисковете от наранявания и заболявания и да създадете безопасно жизнено пространство за вашия домашен любимец, в което да живее щастливо и благополучно.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес