Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пазете се от тези любовни измами в интернет

18 май 2022, 19:45 часа

С развитието на социалните мрежи и онлайн комуникацията, с масовото навлизане на смартфоните и превръщането им в малкото устройство в джоба ни, чрез което работим, забавляваме се и общуваме, любовните връзки все по-често започват не офлайн, а онлайн. Това дава широко поле за действие на измамниците и любовните измами в интернет процъфтяват. Опасностите са много – както за децата и младите хора, които могат да станат жертва на трафик или педофили, така и за възрастните, които могат да се окажат с изпразнена банкова сметка след любовни измами в интернет.

Кои са най-разпространените любовни измами в интернет, за които трябва да внимавате?

1.  През изминалата година ГДБОП предупредиха за чужденци, които примамват българки онлайн и измамените дами превеждат на мнимите ухажори от десетки до стотици хиляди лева. Случаите не са малко, а мнимият ухажор има различна теория защо са му нужни средства, фалшиво име и фалшив профил в социалните мрежи и фалшиви обещания за щастлив семеен живот с измамената. Институциите сигнализират, че дамите, попаднали на някоя от тези любовни измами в интернет, дори стигат до теглене на кредити, продаване на жилището и имотите си, за да удовлетворят искането на ухажора си.

НИКОГА не правете това, ако искате да се предпазите от най-новата измама по телефона

Как да се предпазите от тези любовни измами в интернет?

За да се предпазите, никога не изпращайте средства на човек, когото познавате само онлайн. Независим какво ви обещава. Подобни схеми са измама и вместо щастлива връзка ви чака бедност, празна банкова сметка и разбито сърце. Бъдете внимателни и ако снимката на лицето, което ви пише, е на известен военнослужещ, лекар или служител на ООН, тъй като обикновено измамниците използват фалшиви снимки именно на някой от изброените.

2.  Любовните измами са нова форма на киберпрестъпление в интернет, на което жертва могат да станат както младите и неопитните, така и улегналите дами и господа. Наблюдава се следната измама – след дълга онлайн ежедневна комуникация и връзка от разстояние измамникът моли жертвата за пари на заем под предлог, че има сериозен здравословен проблем или е изпаднал в беда и животът му е в опасност. След превеждане на солидната сума ухажорът просто „се изпарява“.

Как да се предпазите от тези любовни измами в интернет?

И тук правилото е както при предходната измама – не изпращайте средства на човек, когото не познавате „на живо“. Ако все пак искате да помогнете, предложете на човека да се срещнете и да му дадете сумата пред официално лице с договор. Ако е измамник, какъвто ще се окаже в почти всички случаи, той ще откаже и ще изчезне.

3.  Измамниците в любовната сфера в интернет могат не само да оберат парите ви, но е възможно и да ви въвлекат в престъпление, без да знаете. Молейки ви да откриете сметка на ваше име и да прехвърлите едни пари, да прекарате нещо през граница или да занесете стока Х до място У, те вероятно ви превръщат в съучастник в престъпление. И ако става въпрос за наркотици и пренасянето им, без да знаете, може да прекарате остатъка от живота си в затвор извън България.

Не вдигайте на тези номера, това е най-новата измама!

Как да се предпазите от тези любовни измами в интернет?

За да се предпазите, никога не прехвърляйте средства на лице, което не познавате реално, не пренасяйте чужди стоки и подлагайте всичко на съмнение.

4.  Внимание – трафик на хора. Това е една от най-опасните любовни измами в интернет, тъй като засяга не просто финансовите ви интереси, но и подлага живота ви на опасност. Ухажорите обещават на дамите луксозен живот в охолство на прекрасни места, а реално ги продават и превръщат в платени жрици на любовта или в донори на органи.

Как да се предпазите от тези любовни измами в интернет?

Приказките, в които ви открива шейх и ви превръща в принцеса са… само приказки. Ако някой, когото познавате само онлайн, ви обещава луксозни пътешествия, ако тръгнете с него, по-добре пътешествайте из селата на България на стоп, отколкото да рискувате живота си заради обещан лукс.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес