Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откъде извира река Ропотамо?

15 април 2024, 11:33 часа

Река Ропотамо
Ропотамо е река в Югоизточна България, област Бургас, която се влива в залива Ропотамо на Черно море. Дължината й е 48,5 км. Образува се от сливането на двете съставящи я реки - Росенска река и Церовска река.

Ропотамо извира от североизточното подножие на странджанския рид Босна под името Церовска река.
Името идва от село Церово или Старо Паничарево, преселено през 1878 г. в Ново Паничарево.

Тече в дълбока, тясна и гориста долина в североизточна посока. При село Ново Паничарево Ропотамо напуска Странджа и започва да тече в източна посока в плитка и широка долина. Тук реката в миналото е известна като Крива круша. Навлиза в тесен пролом между Бакърлъка и Узунджа баир и излиза в широка заблатена долина до устието си в Черно море на запад от нос Свети Димитър. В последния си участък е известна като Ропотамо.

Коя е най-дългата река в България? Ще се изненадате

Името “Ропотамо”

Няколко са версиите за произхода на името Ропотамо. Според първата версия тя е кръстена на гръцката богиня “Ро” (тичам) и “потамо” (река). Богинята била толкова красива и пеела така прекрасно, че успяла да убеди пирати да напуснат с мир района вместо да го плячкосат.

Според друга версия Ропотамо е съкратена форма на “Калогеропотамос”, което от гръцки означава “Калугерска река”.
Най-популярна е легендата за принцеса Ропотамо, чийто баща бил владетел на тези земи. Тя се влюбила в беден младеж, когото царят не искал да приеме. Двамата влюбени избягали и се скрили в една от крайбрежните пещери, а вбесеният цар изпратил стражите си след тях. Девойката успяла да спаси себе си и своя любим, като използвала магическите си умения. Превърнала се в кошута, а момъкът се превърнал в елен. От мъка по изгубената си дъщеря царят кръстил красивата река, минаваща през земите му, на нея - Ропотамо.

Резерват “Ропотамо”

Река Ропотамо е дом на множество застрашени растителни и животински видове. Тук могат да се наблюдават около 226 вида птици, от които 8 вида са глобално застрашени, а 70 са включени в Червената книга на България. Тук е местообитанието на големия белоопашат орел. Срещат се също благороден елен, сърни, муфлони, видри и др. Интересни представители на флората са морският пелин (рядко растение, използвано в народната медицина за лекарства).

В резерват “Ропотамо” са включени няколко защитени територии:
* Остров “Свети Тома”, известен като Змийски остров поради огромния брой морски змии, които плуват във водите му;
* Аркутино - блато-лагуна с растителност от тръстика и папур. Тук е едно от най-големите находища на бяла и жълта водна роза;
* Вельов вир - резерват за водни лилии с голямо естествено находище на бяла водна лилия, жълта водна лилия, блатно кокиче и ясенова гора с типичен лонгозен характер;
* резерват “Морски пелин”;
* защитена местност “Стамополу”;
* блато Алепу - в превод името означава “лисица”. Блатото е местообитание на множество защитени видове водолюбиви птици;
* Маслен нос - легендата разказва, че е бил населяван от пирати, които палели огньове и по този начин примамвали кораби към скалите. Веднъж тук се разбил кораб, който пренасял зехтин, разлял се върху цялата местност и оттук идва името.

На коя река има най-много градове в България?

Лъвска глава

Най-популярната забележителност на резерват “Ропотамо” е т.нар. “Лъвска глава” - мистично скално образувание, обявено за феномен през 1947 г. Представлява струпване на множество големи скални късове, които образуват образ в профил на лъвска глава.

Съществуват дори предположения, че Лъвската глава е дело на човешка ръка и е създадена по заповед на съратника на Александър Велики - Лизимах. Науката отдавна доказва, че огромната скала дължи вида си на вулканичен произход и е оформена в сиенитити на росенския палеовулкан преди 65-70 млн. години. Над “Лъвската глава” се извисява връх, където могат да бъдат забелязани остатъци от руини на древна крепост, чиито съоръжения следват спецификата на стръмния терен.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес