Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откъде извира река Пясъчник

28 септември 2024, 10:00 часа

Пясъчник е река в Южна България, общини Хисаря, Съединение, Марица и Пловдив, ляв приток на река Марица. Дължината й е 72 км, което я поставя на 44-то място сред българските реки. Площта на водосборния басейн на реката е 663 кв.км. Ето какво интересно трябва да знаете за тази река: 

Откъде извира река Пясъчник?
Река Пясъчник извира от 1512 м надморска височина, на 300 м западно от връх Шилигарка (1577 м) в Същинска Средна гора, под името Меча река. Тече в югоизточна посока - до село Старосел в дълбока долина, а след язовир “Пясъчник” - в Горнотракийската низина, където коритото й е коригирано с водозащитни диги. Въпреки това няколко пъти реката е излизала от дигите и е наводнявала околните райони. Влива се в река Марица на 155 м надморска височина, в североизточната част на град Пловдив.
Водите на река Пясъчник се използват за напояване в Горнотракийската низина.

Язовир “Пясъчник”
Язовир “Пясъчник” е изграден на едноименната река на около 2 км северозападно от село Любен, Пловдивско. В язовира се вливат още реките Калаващица и Геренска. Води от река Стрелчанска Луда Яна и язовир “Тополница” се прехвърлят в язовира чрез изкуствен канал. Към мястото се включва и ивица обработваеми земи и малки гори около бреговете на язовира. Тук попадат микроязовирите “Пясъчник” и “Паничери” и фазанарията край село Любен. Микроязовир “Паничери” е плитководен изкуствен водоем с богати рибни запаси. Захранва се с вода от река Пясъчник по изкуствен канал, както и от дъждовни и снежни води.
Язовир “Пясъчник” е изцяло с открита водна повърхност, без обраствания с водолюбива растителност по бреговете. На някои места по ниските хълмове около него има смесени широколистни гори от цер и космат дъб, изкуствени насаждения от черен бор и открити пространства с влажни ливади и обработваеми земи.   
Зарибен е с шаран, сом, бяла риба, костур, каракуда и толстолоб. През 2009 г. тук е поставен световен рекорд - улов на 39 кг бял амур. Язовирът е най-известен като Шаранаджийската мека, защото има най-богат улов от шарани. 

Защитена зона “Река Пясъчник”
Защитената зона обхваща река Пясъчник, която свързва язовир “Пясъчник” с река Марица. Защитената зона е с обща площ 1879,97 ха и попада изцяло в област Пловдив.
Зоната е определена по Директивата за хабитатите. Предмет на опазване в нея са природните местообитания - крайречни галерии от бяла върба и бяла топола. Зоната представлява местообитание редица редки и защитени животински видове - лалугер, видра, обикновена блатна костенурка, а от рибите - горчивка, обикновен щипок, балкански щипок.

В защитената зона са установени 146 вида птици, от които 44 вида са включени в “Червената книга на България”. От срещащите се видове 72 са от европейско природозащитно значение. Като световно застрашени са включени 5 вида, а като застрашени в Европа 67 вида.

Още: Започна дългоочакваното почистване на река Марица

Езерото Монбел във Франция пресъхва (СНИМКИ)

Опасност от наводнения и във Великобритания

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес