Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откъде идва името на мандарините и как да изберем идеалните?

28 ноември 2021, 12:35 часа

Сочният цитрусов плод е един от най-консумираните през зимните месеци. Богат на витамин С, той е чудесно средство за стимулиране на имунната система и защита от вирусни инфекции. Вкусен, сладък, с малко калории, но богат на витамини и минерали, плодът е чест избор за десерт, бърза и здравословна закуска и дори като заместител на едно от храненията при хора, целящи загуба на тегло.

Откъде идва името на мандарините?

Малко познат факт на любителите на мандарини е, че плодът е кръстен на китайските мандарини – висши сановници, обичащи този цитрусов плод.

Ползи от приема на мандарини

Освен контрол над килограмите и подпомагане на процеса на отслабване мандарините са полезни и за чернодробната детоксикация особено при омазнен черен дроб. Мандарините са еликсир за младостта. Те притежават антиоксиданно въздействие, благодарение на което се поддържа младостта и свежестта на кожата и се предпазват клетките от преждевременно стареене, причинено от действието на свободните радикали. Мандарините са често препоръчван плод на страдащите от диабет, тъй като подпомагат контрола над кръвната захар. Предпазват очите и дори се считат за плод с антираков ефект.

Как да изберем идеалните мандарини?

Изборът на мандарини, без да ги опитате, е трудна задача. Често зад лъскавата кора се крие не висококачествен плод със сладост и отлични вкусови качества, а кора, обработена с восък или други вещества, за да бъде лъскава и приятна за окото и да потиква към покупка. На какво друго да обърнете внимание?

  • Цвят на кората – той следва да е оранжев, а не жълт. Това показва, че са узрели добре. Проверете обаче и дали не пада боя от него при измиване. Ако е така – излъгали сте се.
  • Твърдост и дебелина на кората – кората трябва да е твърда, но не прекалено, както и тънка. Колкото по-тънка е кората на мандарините, толкова по-зрели, сочни и сладки са те. Ароматната и вкусна зряла мандарина е с тънка и умерено твърда кора, която се отлепя и бели лесно и на големи парчета.
  • Пореста структура на кората. Кората трябва да е релефна, пореста. Гладките кори не показват превъзходни плодове.
  • Не купувайте мандарини, които имат сивкав цвят, оставащ в порите дори следизмиване. Той показва, че са обработвани, за да се съхранят по-дълго, а често тази обработка не е безопасна за здравето.
  • Аромат. Вдъхнете дълбоко. Единственото, което следва да усетите, е свеж цитрусов аромат. Ако има други примеси – на гнило или непознати – не избирайте тези мандарини.

Ако желаете да проверите дали плодът не е започнал да се разваля и гние – натиснете го. Ако изтича, това не е вашият плод.

Винаги купувайте плодове от проверени търговци, за да не се окажат неправилно обработвани, транспортирани, съхранявани и дори вредни за здравето.

 

 

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес