Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От къде идва името „принцеса” на обикновената филия с кайма

20 април 2021, 10:36 часа

Това, което предстои да чуете за един от любимите си сандвичи, намазани с кайма и запечени до златист загар, ще ви изуми.

Вероятно не всеки от вас си е задавал въпроса от къде всъщност идва името на хляба с тънък слой кайма върху него.

Ние, водени от любопитството си, не спряхме до това, че е вкусно, а продължихме да дълбаем, защото коренът на всяка една гозба разкрива много за нея.

Как да си приготвим вкусни принцеси за закуска?

Преди време случайно попаднахме на твърдение, че името на прословутия български сандвич идва още от времето на цар Иван Асен II. Смятало се е, че българският владетел е нямал храна, с която да засити глада на своята войска. Незнайно от къде се е появило момиче, което помолило да им покаже как биха могли да решат този проблем. В замяна на това тя е пожелала да я направят принцеса.

Ако обаче помислим трезво над тази легенда, ще стигнем до заключението, че по онова време по нашите земи не са съществували такива титли, затова и няма как да е истина.

Каква е тайната на принцесата с кайма?

Принцесата с кайма е много вкусна за закуска. Ако я поръсите с шарена сол, още по-добре. Някои предпочитат да я запекат в компанията на малко кашкавал и да я похапнат с чаша айран. Съвършено вкусно! Да, обаче все още нямаме отговор на въпроса, който ни вълнува.

Закуска за шампиони: Сандвичи с кайма, яйце и сирене

Истината е, че през 60 – те години на миналия век във Враца е била открита Могиланската могила. Това е погребението на тракийска принцеса. Тъй като обаче „тракийска принцеса” е било доста дълго, хората са го съкратили, за да им е по-лесно, когато го изричат. От там идва и името на сандвича с кайма.

Всъщност не е толкова важно от къде идва самото име, след като днес имаме възможността да си похапваме изумително вкусни сандвичи с кайма, било то за закуска, обяд, следобедно хранене, а дори и за вечеря.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес