Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От коя планина води началото си река Тунджа?

15 април 2024, 12:30 часа

Река Тунджа е дълга 390 км, от които 350 км са на българска територия. Нарежда се на трето място по дължина сред българските реки след Дунав и Искър. Тунджа е най-големият приток на Марица, в която се влива при град Одрин, Турция.

От коя планина води началото си река Тунджа?

От Стара планина

Тунджа извира от връх Юрушка Грамада, разположен в Калоферската планина, на изток от връх Ботев.

Юрушка грамада

Юрушка Грамада е известен още с името Юрушка чука и е висок 2136 м. Оттук извират Селската река и Капаклийската река, които след сливането си дават началото на река Тунджа. Върхът се намира на главното било на Стара планина, близо до старопланинския първенец връх Ботев (2376 м) и връх Параджика (2209 м). Юрушка грамада влиза в маршрута връх Ботев-хижа Тъжа, който минава по откритите, високи части на планината. Връх Юрушка грамада е включен в маршрута Ком-Емине - европейски туристически маршрут Е3, който свързва Атлантическия океан с Черно море. Това е най-дългият маркиран пешеходен туристически маршрут в България, познат в миналото с името “Маршрут на дружбата”.

На коя река има най-много градове в България?

Юрушка грамада бележи източната граница на резерватите “Джендема” и “Северен Джендем”, а на запад от него е разположена седловината Пилешки полог, която го отделя от връх Параджика. Южните склонове на върха са полегати, а северните се спускат стръмно към Видима, като оформят водосбора на Пръскалска река.

В района има много водопади, сред които най-известен е Видимското пръскало, висок около 80 м и втори по височина след Райското пръскало.

От върха на север-северозапад се отделя характерен продълговат рид, който разделя долините на реките Пръскалска от запад и Оджовица от изток. Билната пътека не се изкачва на самия връх, а го подсича от юг. Южните склонове на върха са по-полегати, затревени и прорязани от няколко улея. Оттук извират Селската река и Капаклийската река, които след сливането си дават началото на река Тунджа.

Коя е най-дългата река в България? Ще се изненадате

Пътят на Тунджа

След сливането на Селската и Капаклийската реки, Тунджа тече стремглаво, спускайки се на юг по дълбока и тясна долина със стръмни склонове и скалисто дъно. При Калофер реката рязка завива на изток, а при село Осетеново влиза в живописната Казанлъшка котловина. Продължава да тече спокойно в южната част на котловината, близо до Сърнена гора. Между село Виден и село Бузовград е формиран тесен пролом, където е построен язовир “Копринка”.

В една от теснините на Межденишкия пролом се намира друг голям язовир на реката - “Жребчево”. Оттук Тунджа продължава да тече в просторна долина, образувайки меандри, а югоизточно от град Казанлък се разделя на два ръкава. След град Николаево реката образува голям завой, преминава през Межденик и формира живописния Межденишки пролом, след което влиза в обширното Сливенско поле.

Пресича Сливенското почти през средата, а при село Завой продължава рязко на юг към Ямболското поле. Малко преди да напусне България, Тунджа образува красивия Стремски пролом, който разделя Сакар планина и Дервентските възвишения. Продължава до Одрин, където се влива в Марица.

По течението на Тунджа в България и Турция са разположени общо 6 града и 27 села, сред които Калофер, Ямбол, Елхово, Павел баня, Николаево, Одрин.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес