Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От какъв метал са направени стотинките?

30 август 2023, 20:22 часа

Чудили ли сте се някога от какво са направени стотинките, с които сте платили билета си вчера? Бързаме да ви изненадаме - не всички монети са направени от един и същи "паричен" материал. Съставът на монетите зависи не само от деноминацията, но и от периода, в който е изсечена паричната единица.

От какъв метал са направени стотинките в миналото?

От 18-ти век се секат монети от 3 основни метала: злато, сребро и мед, малко по-късно към тях се добавя платина. С течение на времето това се оказа не съвсем изгодно.

Монетите на новите стотинки от първата им емисия (1999) с номинал 1, 2 и 5 стотинки са изсечени от Cu-Al-Ni-сплав (мед, алуминий и никел) и имат тегло съответно 1,8, 2,5 и 3,5 грама. Монетите с номинал 1, 2 и 5 стотинки от по-късните емисии са изсечени от стоманена сърцевина с електролитно покритие. Те са с гладък гурт (кант).

Каква е общата стойност на възпоменателните монети у нас?

Монетите с номинал 10, 20 и 50 стотинки също се различават по състав. Тези от първата емисия (1999) са изсечени от Ag-Ni-сплав (Ново сребро (нойзилбер). То е сплав от мед (65%), цинк (20%) и никел (15%). На външен вид наподобява сребро, но не съдържа такова.), докато от по-късните емисии са от Cu-Zn-Ni-сплав (мед, цинк и никел) и имат тегло съответно 3, 4 и 5 грама. Всичките са с назъбен гурт (кант).

През 1880 г. Второто обикновено народно събрание приема „Закон за правото на резание монети в Княжеството“, с който на държавата се дава изключителното право да сече и пуска в обращение монети и се създава националната парична единица „лев“, разделен на сто „стотинки“.

През 1882 г. в Русия са отсечени сребърните 1 и 2 лева, а през 1894 г. – и първите златни монети от 10, 20 и 100 лева. С обнародвания през 1897 г. „Закон за монетите в Княжеството“ за парична единица в България е обявен златният лев.

През 1928 г. е приет „Закон за стабилизирането на лева и за монетната циркулация“, с който се въвежда златно-девизният стандарт.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес