Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Освежаване на тялото: Започнете от тези две зони

09 юли 2024, 14:52 часа

Сега, когато температурите са се повишили до максимум, е важно да сме по-внимателни към основните точки на тялото, които позволяват бързо охлаждане. Вероятно сте чували, че ако охладите врата или китките си със студена вода, ще почувствате бързо облекчение.

Още: 8 правила за бельото, които ще ви помогнат в горещото време

В тази статия ще научите повече за основните точки на тялото, които при контакт с вода освежават цялото тяло.

Кои са пулсиращите зони на тялото

Китките и врата се считат за пулсиращи зони поради факта, че кръвоносните съдове са много близо до повърхността на кожата и в тях можете да почувствате пулса. Понеже кръвоносните съдове са толкова близо до повърхността, тези зони служат като врати за свежест за кръвта и цялостната телесна температура.

Затова, когато намокрите тези зони със студена вода, можете да почувствате охлаждане. Въпреки че зоната на врата (която остава най-ефективната) и ставите не са единствените пулсиращи точки на тялото. Вътрешната част на лакътя и коляното, горната част на стъпалото, вътрешната част на глезена също са пулсиращи точки, които можете да намокрите със студена вода за моментално освежаване. Вътрешната част на бедрата, както и челото, са известни като освежаващи точки за тялото.

Как да се охладите по-бързо

Още: Топлинен удар: Увреждане на тялото и незабавно лечение

Всички искаме да се охладим възможно най-бързо след прекарани няколко часа на силна жега. Един от най-бързите начини за охлаждане е да натриете китките, лактите и врата си с кърпа, напоена със студена вода. Държането на ставите под течаща вода за по 30 секунди също е добър начин за охлаждане. По този начин можете също да понижите кръвното налягане, което има тенденция да се повишава в жегата.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес