Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Още идеи за лечение на настинка и грип с етерични масла

24 ноември 2021, 16:15 часа

Ароматерапията е един от методите за симптоматично лечение на заболявания на горните дихателни пътища, свързани с настинка или грип. Етеричните масла са включени в състава на готови препарати за прочистване на запушен нос и улесняване на дишането; единични масла могат да се използват и за инхалация. Кои етерични масла поддържат респираторни инфекции? Как да ги използваме? Може ли ароматерапията да бъде опасна?

Етеричните масла са дестилати от различни части на растения (цветя, листа, плодове, семена, кора, корени или цялата билка), като структурно представляват смеси от много различни химични съединения. Миризмата на дадено масло винаги се определя от съединението с най-висока концентрация. 

Етеричните масла имат следните свойства:

- антибактериален, 

- антивирусен, 

- противогъбичен,

- противопаразитни.

Използват се като затоплящи, дезинфекциращи и успокояващи средства, подпомагащи работата на дихателната и храносмилателната система. Като част от ароматерапията етеричните масла се прилагат чрез:

- инхалации, 

- масажи, 

- лечебни компреси, 

- бани,

В борбата с настинките най-често се използват следните масла:

бор - съдържа вещества, които помагат при инфекции на горните дихателни пътища, проблеми със синусите, има отхрачващо действие,

евкалипт - антибактериално, антивирусно, облекчаващо симптомите на настинка, аналгетично, отхрачващо,

чаено дърво - има антибактериално, антивирусно и противогъбично действие,

лавандула - има антисептични, противогъбични и аналгетични свойства,

розмарин - богат на евкалиптол и камфор, препоръчва се при катар,

карамфил - има антибактериални, антивирусни, противогъбични свойства.

Как действат етерични масла при настинка и настинка?

Борово масло - има противогъбични и антибактериални свойства. Успокоява симптомите на ринит и ви помага да заспите. В медицината боровото масло се препоръчва заради неговите отхрачващи и антисептични свойства и помага при лечението на респираторни инфекции от различен произход.

Свойства на евкалиптовото масло - най-често се използва за вдишване. Има отхрачващо и противовъзпалително действие. Отпуска бронхите, отваря носа и синусите. Помага за изкашляне на слузта. Евкалиптовото масло стимулира механизма на имунната система.

Масло от чаено дърво - описва се като най-силното антисептично масло за ароматерапия. Има антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства. Помага при настинка, хрема и грип, успокоява заболявания на гърлото и венците. Стимулира имунната система.

Свойства на маслото от лавандула - има бактерицидно и фунгицидно действие. То убива бактериите, които причиняват кожната инфекция. Маслото от лавандула се счита за средство за балансиране на емоциите и успокояване на депресивните състояния.

Маслото от розмарин - загрява и регенерира, идеално за масаж на уморени и стресирани мускули. Той е силен антисептик, ще действа добре при респираторни инфекции и кашлица. Укрепва имунната система. Тонизира и стимулира сърцето, нормализира кръвното налягане.

Карамфилово масло – основната активна съставка на маслото от карамфил е евгенолът, който има силно бактерицидно и анестетично действие, поради което често се използва във фармацевтичната индустрия. Използва се при лечение на ревматизъм и инфекции на горните дихателни пътища.

Безопасни ли са етеричните масла?

Етеричните масла трябва винаги да се използват в разредена форма. Концентрираното масло не трябва да се нанася директно върху кожата, нито да се използва вътрешно (за пиене), дори и разредено.

 

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес