Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Осем причини да се събуждате с болезнени спазми в краката

17 март 2021, 16:00 часа

Спазмите в краката са източник на силен дискомфорт и те могат да ви настигнат навсякъде. Някои ги получават изключително насън, други на тренировка. Спазъмът или крампата е внезапно свиване на мускула на прасеца. Продължителността му е от няколко секунди до няколко минути. Най-лесният начин да облекчите положението е да започнете да правите нежен масаж, отпускайки мускулатурата. Ако този симптом се появява по-често от веднъж седмично, не забравяйте да откриете причината и да я отстраните. Експертите казват, че спазмите могат да възникнат поради тези 8 причини.

Дехидратация

Ако не пиете достатъчно течности, тогава спазмите могат да станат ваши чести и може би постоянни спътници. Това е силно изразено в горещо време, когато тялото се нуждае от повече вода.

Липса на микроелементи

Когато човек се поти, той губи не само влага, но и електролити, необходими за здравето. Постепенно тялото започва да страда от липса на калций и магнезий, калий. В резултат на това започват периодични, а след това и чести спазми. За да подобрите положението, започнете да консумирате балансирани спортни напитки. Менюто ви трябва да съдържа много ядки и кисело мляко, здравословен спанак.

Бременност

Много често спазмите измъчват бъдещите майки. Най-често се появяват през втория и третия триместър. Тук ситуацията е свързана и с липса на хранителни вещества. По време на бременността тялото на жената се нуждае особено от голямо количество магнезий и калий. Лекарите съветват да приемате магнезиеви таблетки, но винаги трябва предварително да се консултирате с вашия гинеколог.

Тежка тренировка

Ако посещавате фитнес залата повече от 4 пъти седмично, тогава рискът от спазми се увеличава. За да стабилизирате ситуацията, не забравяйте да се разтегнете и позволете на мускулите си да се възстановят напълно.

Умора

Продължителният престой в една позиция, както и прекомерната почивка, силно увреждат мускулите. Ако имате заседнала работа, правете почивка от 10-15 минути на всеки час.

Лекарства

Спазмите в краката може да са пряко свързани с лекарствата, които приемате. Най-често това са диуретици. Те премахват солите и течностите от тялото. Консултирайте се с лекар.

Някои заболявания

Ако не можете да свържете крампите с лекарства и прекомерни упражнения, не забравяйте да посетите Вашия лекар. Може би всичко тук е свързано с развитието на определена болест. Спазмите могат да бъдат причинени от множествена склероза, остеоартрит.

Спазмите в краката не са толкова безобидни, колкото може да изглеждат на пръв поглед. При първата поява на такъв дискомфорт преразгледайте диетата си, начина на живот и не забравяйте да се консултирате с лекар.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес