Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ориз, риба и 7 други храни, които много хора не мият добре

20 юли 2022, 14:15 часа

Лесно може да се предизвика отравяне с храна заради неспазване на хигиенните правила. Ето как правилно да миете продуктите, за да получите максимално добър вкус и полза.

1. Ориз

Всички видове ориз трябва да се измиват поне 3-4 пъти преди готвене. Дори не става въпрос за праха, а за нишестето, което е върху зърната. Заради излишъка му зърнената култура се превръща в лепкава каша. А измитият ориз в процеса на готвене става ронлив и приятен на вкус.

2. Риба

Суровите морски дарове е нужно да бъдат измити много добре с помощта на течаща вода, ако ще се консумират без термична обработка. Във всички останали случаи не е задължително да миете рибата, а мивката, дъските за рязане и ножовете. По тях остават бактерии, които лесно се разпространяват из кухнята.

Как правилно се мият плодовете и зеленчуците

3. Картофи

Картофите и другите кореноплодни зеленчуци е необходимо да се измият добре преди белене, тъй като повърхността съдържа патогени на сериозни заболявания. Грудките трябва да се накиснат в топла вода, да се почисти кожата от остатъците от мръсотия, след което да се изплакнат под течаща вода. И едва след това можете да премахнете кората, да ги сложите в тенджера или тиган.

4. Замразени зеленчуци

Зеленчуковите смеси улесняват живота на работещите хора. Не можете да миете, ако ще ги готвите на високи температури.

5. Гъби

Гъбите не могат да пренасят Escherichia coli, ако ги събирате в гората. Ако купувате от пазара с ръцете си, има вероятност те да лежат до други продукти. За дезинфекция накиснете горската суперхрана в солена вода за 2 часа.

6. Броколи и карфиол

Под жлебовете на съцветията се натрупват мръсотия и микроби, които не е много лесно да премахнете. Ето защо преди готвене, разделете зелето на парчета, накиснете в купа със студена вода за около 5-10 минути. Извадете, изплакнете под течаща чешмяна вода. Сега вече можете да готвите.

Супер трик за почистване на загорели съдове

7. Продукти в пакети

Смятате ли, че ако даден продукт или напитка е в опаковка, няма нужда да се измива? Без значение как! Преди да отворите консерви, кисело мляко, сок, изплакнете опаковката със сапун. Представете си, че един продукт е изминал дълъг път, за да попадне на рафта в магазина. Кутията е била докосвана от няколко десетки души - от товарачи до други купувачи. Микрофлората от повърхността може лесно да проникне вътре.

8. Вносни плодове

Чуждите плодове се обработват с химикали, за да се запази техният вид и свежест. Химикалите не се отмиват под течаща вода, така че трябва да ги накиснете в разтвор на сода за 10-12 минути.

9. Листни зеленчуци

В листните зеленчуци се натрупват нематоди - микроорганизми, които могат да навредят значително на човешкото тяло. Едно изплакване под чешмата не е достатъчно, поставете в купа с хладка вода за 15-20 минути, за да потънат паразитите на дъното.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес