Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опитните домакини знаят, че това е най-здравословното сирене

05 ноември 2022, 12:50 часа

Областта, от която произхожда истинският пармиджано, е Емилия-Романя, намираща се в северните части на страната ботуш - Италия. Производството на този вид сирене се осъществява в специални за целта мандри и се използва мляко от крави, които никога не са хранени със суха храна. 

Истинският пармезан има редица полезни свойства и в състава му откриваме важни за организма ни вещества. Препоръчваме ви да закупувате този вид сирене от доказани производители. Настърганият пармезан в пластмасови опаковки обикновено се приготвя по коренно различен начин и ползите съвсем не са еднакви.

Не правете това със сирената, разваля им се вкуса

Съдържание на пармезана

За да затвърдим мнението, че пармезанът, приготвен по традиционен начин, е най-здравословният вид сирене, в следващите редове ви представяме част от ползите му и с какви полезни вещества снабдява нашето тяло.

    - Не съдържа въглехидрати и има ниско съдържание на мазнини

Пармезанът съдържа полезни мазнини и протеини, но в това съотношение протеините имат количествен превес пред мазнините. Освен това в неговия състав откриваме и полезни вещества, сред които калций, фосфор, цинк, мед и витамините А, В6 и В12. 

Около 30 г пармезан ще ви снабдят с почти цели 10 г протеини. Истинският пармезан се усвоява лесно от организма, тъй като има пробиотични свойства и калций в състава. Подпомага в превенцията от остеопороза.

    - Не съдържа лактоза

Много от хората, имащи непоносимост към лактоза, не могат да се насладят на вкуса на сирената и млечните продукти. Истинският пармезан обаче не съдържа лактоза. В първите стъпки от създаването му в краве млякото се съдържа лактоза, но впоследствие тя се преобразува в млечна киселина при процесите на узряване. 

Пармезанът е твърдо сирене и може да се консумира спокойно от бременните жени, а съществуват и халални и кошерни варианти на този вид сирене, които могат да се хапват и от мюсюлмани и евреи.

Полутвърдо сирене: 6-те сирена, които непременно да опитате

Идеална добавка към многообразие от рецепти

Не бива да превръщаме пармезана в основно хранене, но можем да го добавяме в малки количества в много от любимите си ястия, както и да експериментираме с различни рецепти. И въпреки че е традиционна част от италианската кухня, то спокойно можем да го прибавим и към много рецепти от други култури.

Диетолозите препоръчват, за да запазите полезните свойства на сиренето, както и на другите продукти, да приготвяте здравословни рецепти и да спазвате препоръчителната доза - около четвърт чаша настърган пармезан на порция. 

Ние ви препоръчваме да изпробвате ястия като леща с пармезан, запечени броколи и аспержи, поръсени с пармезан и т.н.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес