Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Опасно, не смесвайте“: как да комбинирате правилно съставките за грижа за кожата

28 април 2023, 19:15 часа

Експериментите с грижа за кожата в домашни условия са неблагодарна задача. Научихме от лекари кои продукти за красота е по-добре да не използвате едновременно.

Компонентите на всички действащи серуми и кремове са химически агенти, които предизвикват определени процеси в тъканите. Комбинацията от активни съставки може както да засили ефекта един на друг няколко пъти, така и да предизвика свръхчувствителност на кожата.

Ретинол (ретиноева киселина, витамин А) и киселини

Изключително рядко се комбинират киселини с ретинол, особено AHA и BHA киселини. Въпреки това, има нюанси.

Обикновено ретинолът се използва в програма против стареене и като част от лечението на акне. И като правило и в двата случая се препоръчват използването на гелове за измиване, съдържащи киселини. Приемливо е да се използва киселинно почистващо средство и след това да се нанесе серум с ретинол. Просто защото активните съставки в измиващия гел, след като са подействали върху кожата, се отмиват старателно с вода.

Би било грешка да използвате тоник, съдържащ AHA и BHA киселини, и веднага да нанесете крем, съдържащ витамин А. Също така не можете да прилагате серум с ретинол, а след него крем, например с гликолова киселина. Ще предизвикат силно дразнене, микровъзпаление и пигментация. Ето защо е по-добре да ги разпределите вечер-сутрин и може би дори да ги правите на курсове.

За млада кожа и след 40 години правете това веднъж седмично

Ретинол и аскорбинова киселина (витамин С)

И единият, и другият компонент са много ефективни в борбата с хиперпигментацията. Но ако решите да използвате висока доза от двете съставки едновременно, не забравяйте, че комбинацията на двата потенциални алергена ще увеличи дразненето и може да провокира алергична дерматоза.

Тези компоненти също са отлични борци с промените, свързани с възрастта. Ето защо, ако искате да останете възприемчиви към тях, нанасяйте средствата с тях сутрин и вечер. Например крем с ретинол трябва да се нанася вечер, а с витамин С сутрин.

Пептиди и киселини

Пептидите са мощни компоненти, които действат ефективно сами. Има много изследвания, които потвърждават ниската ефективност на пептидните комплекси в комбинация с киселини.

Не ви трябва дерматолог, 7 начина да спрете сами остаряването на кожата

Пробиотици и киселини

Сложните пробиотични системи са толкова чувствителни към спомагателните компоненти, че всяко окисление може да ги инактивира. В крайна сметка основната задача на кремовете и серумите с пробиотици е да създават и поддържат правилния микробиом. И това важи особено за хората с проблемна кожа. Затова не бива да комбинирате в една грижа пробиотични продукти и киселинносъдържащи активни тоници и лосиони. Разпределете тези средства по време на деня: сутрин и вечер.

Да кажем няколко думи за киселините

Ако разгледаме глобално темата за съвместимостта на съставките, тогава, на първо място, трябва да запомним, че киселините имат не толкова градивна, колкото разрушителна функция. Те имат пагубен ефект върху патогенната микрофлора и намаляват активността на мастните жлези. Именно това ги прави незаменими при лечение на акне и други подобни дерматози. Киселините разрушават пигмента и го премахват, което е важно за хиперпигментацията. Като се има предвид, че киселините са "разрушители", не ги комбинирайте с онези компоненти, които имат творческа функция. Това се отнася за пептидите и пробиотиците.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес