Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опасни нива на холестерол могат да бъдат установени по кожата на ръцете

16 декември 2021, 16:35 часа

Учените посочиха показателен знак за наличието на смъртоносни нива на холестерол в кръвта, който е ясно видим по ръцете.

1.       Време е да контролирате холестерола

Терапевтите настояват: колкото по-възрастен става човек, толкова по-внимателен трябва да става той и близките му трябва да следят нивото на холестерола в кръвта му. Лошият холестерол може сериозно да влоши качеството ви на живот и дори да доведе до много опасни здравословни състояния, като инсулт или атеросклероза.

Повишените нива на холестерола в кръвта са честа причина за много заболявания, от главоболие до болки в ставите. Следователно е невъзможно всичко да се излекува с едно лелкарство за кратко време. Освен това, днес учените са открили много начини да установяат, че нещо не е наред, без да се налага да отиде човек в клиниката. Включително, по наличието на някои външни признаци. Едно от тях е състоянието на кожата на ръцете.

2.       Следете внимателно ръцете

Американски учени проведоха серия от експерименти и установиха, че изтръпването на ръцете и усещането, че те непрекъснато замръзват, показват многократно повишено ниво на холестерол в кръвта.

Поради високото съдържание на холестерол в кръвта, съдовете в тялото се стесняват или дори се запушват. Кръвта не тече свободно. Резултатът е усещане за изтръпване. В бъдеще това може да доведе до увреждане на периферните артерии, обясняват експертите.

3.       Крампите също са симптом.

Добре е да помислите за здравословното си състояние и да посетите лекар, когато се появят и други, по-малко очевидни, но в същото време значителни признаци на влошено здраве. Например, появата на периодична болезнена болка в краката и крампи. Някои пациенти с висок холестерол могат също да развият кожни рани, чието лечение може отнеме няколко седмици.

Според учените, понякога хората могат да установят потъмняване на кожата между пръстите на краката и на самите пръсти.

Ако се появи поне един от тези предупредителни знаци, трябва незабавно да си запишете час при терапевт и да си направите необходимите изследвания. Колкото по-рано се открие заболяването, толкова по-големи са шансовете да го победите.

Пренебрегването на посочените по-горе симптоми със сигурност ще доведе до вложашане на здравословното ви състояние съсвсем скоро. Товага, обаче, може да се окаже невъзможно да се приложи каквото и да било лечение.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес