Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нови изследвания потвърждават: Червеното вино е полезно за диабетици

21 октомври 2024, 15:08 часа

Скорошни изследвания установиха, че пиенето на чаша червено вино с вечерята повишава нивата на HDL („добрия“) холестерол. Нещо повече, тези резултати са открити при индивиди с диабет тип II. Звучи твърде добре, за да е истина? Вярвате или не, ползите за здравето от червеното вино не свършват с по-добри нива на холестерол.

Още: Диабетици: Неочакван начин, по който захарта може да ви навреди

Когато се консумира умерено, червеното вино също намалява риска от сърдечни заболявания и инсулт. Да не говорим за намален риск от деменция на Алцхаймер, депресия и дори по-ниска кръвна захар!

По-голямата част от ползите за здравето от червеното вино се дължат на ресвератрол (полифенол с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства). Ресвератролът подобрява освобождаването на инсулин в кръвния поток. Това поддържа кръвната захар по-стабилна. Ресвератролът също намалява натрупването на мазнини в артериите. Флаваноидите, присъстващи в червеното вино, се борят със сърдечно-съдовите заболявания. Процианидините във виното помагат за поддържането на кръвоносните съдове здрави, включително тези в мозъка.

Изследователите отбелязват, че ниските нива на консумация на алкохол всъщност намаляват възпалението в мозъка, като същевременно помагат на мозъка да се изчисти от токсините. Въпреки че това е вълнуваща новина за всички, тези открития са особено важни за диабетиците. Изследванията доказват връзката между диабета и Алцхаймер. До такава степен, че деменцията сега се нарича от някои „диабет тип III“.

Когато нивата на захарта в кръвта са твърде високи, настъпва увреждане на нервите, тъй като наситената със захар кръв циркулира из тялото. Това включва мозъка, в който увреждането на нервите води до когнитивен спад. Представете си, червеното вино помага в борбата с болести като Алцхаймер!

Ако това не е достатъчно, за да подобри настроението ви, изследването също така установи, че мъжете и жените, които пият 2-7 чаши вино седмично, са имали значително по-малък риск от диагностициране на депресия. Други фактори, свързани с начина на живот, също бяха взети под внимание, но по-нисък риск от депресия все още беше свързан с пиенето на вино.

Всички тези предимства се комбинират заедно и могат да доведат до по-дълъг живот. Точно така – червеното вино може да ви помогне да живеете по-дълго! Всъщност хората, които пият червено вино, имат по-ниска смъртност от тези, които пият водка или уиски.

Изследователите не препоръчват да започнете да пиете алкохол. Консумацията на твърде много алкохол увеличава риска от сърдечна недостатъчност, високо кръвно налягане, заболявания на черния дроб и панкреаса, някои видове рак, инсулти други. Ако вече пиете червено вино, правете го умерено.

Според специалисти умереното пиене включва: до едно питие на ден за жени от всички възрасти, до едно питие на ден за мъже на възраст над 65 години и до две питиета на ден за мъже на 65 години и по-млади. Разликата между ограниченията за мъже и жени е, защото мъжете обикновено тежат повече и телата им естествено съдържат повече от ензима, който метаболизира алкохола.

Още: Дори замразена, тази риба е особено подходяща за диабетици

Също така не забравяйте да говорите с Вашия лекар относно консумацията на алкохол. Това е важна част от цялостното ви здраве. Не забравяйте да уведомите вашия лекар, ако консумирате алкохол, за да сте сигурни, че няма намеса в лекарствата или здравословните ви състояния.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес