Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нощното изпотяване: Симптом на скрити медицински проблеми

30 юли 2024, 10:15 часа

Има хора, които се потят много през нощта и то не заради вътрешната температура или завивките върху тях. Прекомерното нощно изпотяване по неизвестни причини е свързано най-вече с медицински проблем. В тази статия ще научите за различните медицински причини за прекомерното нощно изпотяване.

Още: Понижаване на кръвното налягане чрез техника за дишане

Хипертиреоидизъм

Чувствителността към топлина и изпотяването са два от най-експлозивните симптоми на хипертиреоидизъм. Щитовидната жлеза контролира метаболизма и ако тя произвежда твърде много хормони, тялото работи повече, отколкото трябва. Температурата се повишава и човек е по-гладен и жаден.

Ниско ниво на кръвна захар

Нивото на кръвната захар може да спадне през нощта и това се проявява чрез нощно изпотяване. Поради тази причина се препоръчва да хапнете няколко хапки здравословна храна преди лягане.

Сънна апнея

Сънна апнея се отнася до прекъсване на съня поради затруднено дишане. Това насърчава прекомерното производство на пот през нощта.

Стомашни киселини

Киселините могат да прекъснат съня и да бъдат придружени от прекомерно изпотяване. Поради тази причина се препоръчва да се храните на малки порции и то не непосредствено преди лягане. Експерти препоръчват да се избягват пържени храни, домати и мазни храни.

Лимфом

Много от туморите, които знаем, причиняват прекомерно изпотяване, но най-често срещаният от тях е лимфомът, чиято начална точка е имунната система.

Употреба на лекарства

Много лекарства причиняват прекомерно изпотяване. Тук се включват и антидепресанти или хормонални лечения.

Туберкулоза

Обилното изпотяване през нощта е симптом на туберкулоза, която също се проявява със силна кашлица и кървави секрети.

Кошмари

Тревожността, кулминираща в плашещи и непреодолими сънища, е придружена от прекомерно нощно изпотяване.

Менопауза

Прекомерното изпотяване също може да бъде симптом на менопауза и прекъсване на цикъла при жените. Менопаузата също се свързва с тревожност и депресия.

Инфекция

Бактериалните инфекции се проявяват с висока температура, но и с прекомерно изпотяване през нощта.

Как да се справим с проблема с прекомерното изпотяване през нощта

Още: Женско биле: Лечебно растение при стрес, вируси и язви

Регулирането на температурата в спалнята и нейното проветряване улеснява съня на хората, които се потят прекомерно през нощта. Експертите препоръчват използването на памучни чаршафи и дрехи, които абсорбират потта. Избягвайте синтетични материи, които спират циркулацията на въздуха. Опитайте се да установите причината за прекомерното изпотяване и след това се консултирайте с лекар.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес