Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никой не подозира колко е опасно това, което правим под душа

27 февруари 2023, 15:38 часа

Никой не приема душовете като сложни и трудоемки процедури и рядко някой дори се замисля дали може да сбърка нещо в процеса. Това обаче не е вярно и можем да навредим на здравето си (и вътре, и вън) дори с един прост душ.

Според д-р Бридж Валаб, консултант по вътрешни болести в Индия, който прави коментар по темата в HealthShots, хората често допускат грешки дори при взимането на душ. 

Студени душове срещу горещи душове: Кой е по-добър?

Първият му съвет е да не се мият косата и тялото с вряла вода. 

Никой не може да отрече, че няма по приятно от горещия душ, особено в студено зимно или есенно време. Но това значително влияе на pH баланса на скалпа и вреди на кутикулата на косъма, като дори успява да измие всички полезни защитни масла от тялото.

Най-добре е ако се опитаме да мием косата си с вода на стайна температура или още по-добре, с хладка вода. 

Също така, грубите движения, които използваме при миенето на косата не са полезни за нея, защото това може да доведе до по-голяма чупливост. Нанасяйте шампоанът с върховете на пръстите, с лек натиск.

Добре измивайте продукта от косата си преди да започнете да миете лицето, защото обикновено е пълен с консерванти и да причинят доста сърбеж и раздразнение, ако не са добре измити и дори да доведат до акне. 

6 грешки, които правим под душа и са вредни за здравето

Не е добре да се взима душ и веднага след хранене, защото може да повлияе неблагоприятно на процеса на храносмилане. Това важи и за душа след тренировка - първо се охладете малко и тогава взимайте душ. 

И едно от най-важните неща: Не забравяйте да мажете тялото си с лосион, излизайки от банята, за да поддържате кожата добре хидратирана.

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес