Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никога няма да повярвате какво се случва с вашите мигли след като паднат

20 юни 2024, 05:45 часа

Израстват ли миглите отново? Сигурно сте си задавали този въпрос, след като сте загубили няколко мигли наведнъж. Има много различни причини, поради които миглите падат, но добрата новина е, че те обикновено се възстановяват. Понякога обаче това може да отнеме известно време, в зависимост от начина, по който сте ги загубили.

Още: 5 доказани метода да си отгледаме мигли

Според специализирано издание загубата на няколко мигли тук и там обикновено не е повод за притеснение. Подобно на косата на главата ви, миглите имат естествен цикъл на растеж и част от този цикъл включва естествено падане на мигли, които скоро след това се заменят с нови. В зависимост от това къде се намирате в цикъла си на растеж, този процес може да отнеме седмици, но има вероятност дори да не забележите кога се случва това през повечето време. Изследванията показват, че хората обикновено имат около 100-150 мигли на горните клепачи и около 50-75 мигли на долните клепачи. Така че вероятно няма да забележите една или две, които са изчезнали за известно време! Въпреки това, обширната загуба на мигли е доста трудно да се пренебрегне.

Според Американската академия по офталмология (AAO) забележимата загуба на мигли може да се дължи на изгаряния, химиотерапия, автоимунни заболявания и други здравословни проблеми. Колко време е необходимо, за да израснат отново миглите в такива ситуации? Това е различно при отделните хора, но експертите имат няколко полезни прогнози.

Според AAO в случаи на инциденти, свързани с очите, като например изгаряния, миглите обикновено израстват отново за около шест седмици, при условие че основата на клепача и фоликулът на миглата са все още в добро състояние. Що се отнася до загубата на мигли вследствие на химиотерапия, експертите казват, че косата като цяло (особено косата на скалпа) започва да расте отново няколко седмици след приключване на лечението. Косата в горната част на главата обаче расте по-бързо от миглите, така че в този случай може да отнеме повече време, докато миглите наваксат. Що се отнася до автоимунните заболявания, които включват косопад, като алопеция, за съжаление няма лечение, но има няколко вида процедури, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите междувременно.

Още: Как се почистват изкуствени мигли - това задължително се прави

Въпреки че поне известна загуба на мигли е очаквана и по принцип неизбежна, има няколко начина, по които можете да предотвратите ежедневната загуба на повече мигли от необходимото. Някои от начините за предотвратяване на прекомерната загуба на мигли включват внимателно премахване на грима преди лягане, избягване на продукти като машинки за извиване на мигли (които могат да издърпат миглите ви) и използване на неводоустойчива и хипоалергенна спирала, ако носите околоочен грим.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес