Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Неврокоп - старото име на кой наш град е?

08 юни 2024, 14:13 часа

Днес ще ви разкажа историята на град Неврокоп – името, което това населено място е носило дълги години, преди да бъде променено на Гоце Делчев,. Открийте повече за богатата история на този забележителен град и разберете кой изтъкнат български писател е бил неговият първи кмет.

Историята на Неврокоп

Неврокоп е наследник на древния римски град Никополис ад Нестум (град на победата), основан във връзка с успешния поход на император Траян срещу даките. Приема се, че името Неврокоп е османската версия на Никополис. Останките от този древен град са запазени и се намират на няколко километра от Гоце Делчев. За съжаление, не разполагаме с информация за името на селището през Средновековието (вероятно Никополис или неговата българска версия), но историята му в рамките на Османската империя е добре документирана.

Османската империя

Неврокоп за първи път е споменат през 1422 година като голямо християнско село в рамките на империята. Поради стратегическото му местоположение, той е превърнат от османските власти в почти изцяло мюсюлманско селище. Местното население е трябвало да приеме исляма или да напусне тази територия. С настъпването на Българското Възраждане и развитието на занаятите, Неврокоп постепенно възстановява българския облик. Това е подкрепено от разрастването на Неврокопския панаир, който става един от най-големите в империята. Постепенно българите започват да се осъзнават като отделен народ и влизат в конфликт с гръцкото духовенство, което се опитва да ги асимилира. В резултат се отваря чисто българско училище в града, като алтернатива на гръцкото. Освен това, българите построяват и свой собствен храм - "Успение Богородично", който да бъде изцяло техен и да не попада под контрола на гръцкото духовенство. Тази дейност продължава до Освобождението и включва създаването на читалище, учителско дружество и женско дружество.

Неврокоп след 1878 година

За съжаление, Неврокоп не попада сред освободените български земи. Въпреки бурната съпротива на местното население, което подписва петиция до Великите сили да бъде присъединено към Княжество България, желанията му не се реализират. Въпреки това, в периода след 1878 година се постига един сериозен успех за неврокопчани. През 1894 година се основава Неврокопската митрополия, която вече става част от Българската екзархия. Неврокоп участва активно в Илинденско-Преображенското въстание ог 1903, като в тази област се водят военни действия на четите на Стоян Мълчанков и Стоян Филипов.

Кога идва Освобождението за Неврокоп

Това се случва на 17 октомври 1912 година - тоест малко след започването на Балканската война (5 октомври). На практика градът е освободен без битка от българска страна, което спасява града от поражения. Малко известна информация е, че първият кмет на града е не кой да е, а самият Пейо Яворов, който е активен участник в освободителното движение на българите от тези краища на нашето землище. Едва ли друг град може да се гордее с по-достоен избраник за първи кмет! 

Неврокоп остава в рамките на България дори и след двете национални катастрофи, като останалото турско население напуска града, а на негово място идват българските бежанци от районите на Драма и Сяр. Заради изключителната заслуга на Гоце Делчев за българското освободително движение, градът е прекръстен на негово име през 1951 година.

Христина Христова
Христина Христова Отговорен редактор
Новините днес