Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Невижданите ползи от банята с оцет или сода за стъпалата

28 януари 2022, 12:08 часа

Баните за крака или взимането на вана, в която са разтворени билки и ценни за организма вещества, са средство за подобряване на здравословното състояние от незапомнени времена. Баните в леген  със сол и гореща вода за стъпалата са неразделна част от народната медицина и продължават да се използват при температура и грипоподобни състояния, както и за общо загряване на организма. Не по-малко полезни са баните с оцет и сода за стъпалата. Здравето на стъпалата е от ключово значение за здравето на цялото тяло, а баните имат доказани ползи за общото състояние.

Ползи от баните с оцет

Оцетът е природно средство с доказан антисептичен и антибактериален ефект. За да си направите баня с него, важно е да е чист оцет при това ябълков.Най-добре да си го приготвяте сами, но ако това не ви се отдава, то потърсете купешки с отлично качество и доказан произход. Слагат се 5 супени лъжици оцет в леген с гореща вода, разбърква се и се потапят краката за 20-тина минути или докато водата изстине. Краката не се изплакват след тази баня. Банята с оцет е полезна при микози, тъй като нормализира РН, както и за облекчаване на умора и тежест в стъпалата. Помага и при подути стъпала, ако причината за отокът е умора и прекарване на много дълго време в изправен или седнал стоеж. Бани с оцет може да правите и при лоша миризма на краката, тяхната ефективност е доказана и при този неприятен проблем. Количеството на оцета в този случай трябва да е по-голямо – половин-един литър в леген с 2-3 литра вода. Благодарение на киселините, които оцетът съдържа, се намалява лошата миризма и се  инхибира растежът на микробите, с което се въздейства трайно върху проблема.

При сърбеж на стъпалата, причинен от алергия, гъбички, некачествени материали, от които са изработени обувките ви, баните с оцет също могат да са много полезни и да намалят неприятното усещане. В този случай се изсипват в легена равни части оцет и вода и краката се потапят за 20-тина минути.

Полза от баните със сода

Хлебната сода е народно средство за борба с инфекциите с ефективно антибактериално въздействие. Отлично се справя с възпаления и гъбични инфекции. Как да си приготвите банята? Поставете 5 лъжици сода за хляб в леген с гореща вода – толкова гореща, колкото може да изтраете, разбъркайте, за да се разтвори содата и потопете краката. Може да постоите 20-30 минути или докато водата изстине. Не изплаквайте краката, намажете ги с подхранващ крем и обуйте дебели и топли чорапи.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес