Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Невероятните ползи за здравето от праз лука?

30 декември 2021, 10:15 часа

Богат на различни полезни хранителни вещества като протеини, фибри, витамин К, витамин А, витамин С, витамин В6, витамин Е, манган, желязо, магнезий, калций и калий и с изключително малко калории, празът трябва да бъде важна част от диетата ни.

Чудните ползи за здравето, само щом добавите лук към чая си

Той е богат и на антиоксиданти, по-специално полифеноли и серни съединения, като така предпазват от развитието на редица заболявания и имат антимикробни свойства.

Праз лук може да консумирате и защото консумирането му намалява възпалението в тялото, понижава холестерола и регулира кръвното налягане, а съдържанието на фибри и вода в праза пък водят до по-бързо засищане.

Фибрите в праза са полезни и за подобряването на храносмилателната система, защото подхранват полезните бактерии в червата и така помагат на общото здраве.

Как да удължим живота на лука, тиквата и други зимни продукти

Най-хубавото е, че празът лесно се съчетава с много други храни и можете да го добавяте към всяка храна, а годни за консумация са белите и светлозелените части от праза.

Може да се яде суров или обработен термично по различни начини и е страхотна добавка към супи, сосове, яхнии, салати и картофени ястия. 

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес