Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Невероятните ползи от пчелния прашец за здравето

25 януари 2022, 09:35 часа

Пчелният прашец се състои от смес от хранителни вещества - плътна смес от мед, пчелен восък, живи ензими, цветен прашец и нектар. Освен това може има малко пчелна слюнка. Младите пчели работнички го събират и съхраняват в пчелната пита.

Богат на антиоксиданти, каротеноиди, фитостероли, биофлавоноиди, както и на макро- и микроелементи, пчелният прашец всъщност се състои от над 250 вещества! Той е зареден с широк спектър от витамини, минерали, мастни киселини, въглехидрати, аминокиселини и дори протеини. Всъщност пчелният прашец съдържа повече аминокиселини и витамини от говеждото месо, яйцата или сиренето по обем.

"Пчелният прашец е жива и хранително сложна храна"

Ползите от пчелния прашец

Силен антиоксидант

Пчелният прашец е пълен с флавоноиди и полифеноли, които служат като мощни антиоксиданти със силни очистваща способност срещу свободните радикали. Свободните радикали са атоми в тялото, които причиняват оксидативен стрес (известен също като признаци на стареене). Те увреждат клетките, протеините и дори ДНК. Да, пчелният прашец е малък, но ефективен начин за намаляване на увреждането на клетките и за борба с основните патологии на много заболявания.

Противовъзпалително

Много проучвания при хора и животни показват ефектите на пчелния прашец върху възпалението, включително неговата безопасност. По този начин, ако хроничното възпаление просто не е от пчела, клинично е доказано, че пчелният прашец има противовъзпалителен ефект, произтичащ главно от наличието на фенолни киселини, флавоноиди и фитостероли. Той дори се оказа полезен при лечение на доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ), ефективно намалява възпалението на простатата и подобрява потока на урината.

Може да увеличи енергията и да подобри мускулната маса

Необходими са повече изследвания при хората, за да се докаже това окончателно, но изследванията показват, че пчелният прашец може да има значителен принос за увеличаване на мускулната маса (следователно подобрява силата) и митохондриалната  активност, която регулира производството на енергия. Възможността за по-големи мускули предлага невероятни ползи за спортистите. И всички ние можем да използваме повече енергия!

Антибактериален

В допълнение, пчелния прашец е анти-анутагенен ... което означава, че той също помага за защита на гените от мутация. Освен това пчелният прашец показва много други свойства, като аналгетични, противогъбични и антивирусни – въпреки че проучванията показват по-малко от 100 процента ефективност в тези точки.

Той стимулира имунната система

Подобно на много от докладваните ползи от пчелния прашец, са необходими повече изследвания (особено при хора), за да се докажат крайните резултати. Въпреки това, проучвания върху животни показват положителна имунна стимулация по отношение на консумацията на пчелен прашец поради богатото му присъствие на полизахариди.

Намалява липидите в кръвта и подобрява кръвообращението

В клинични проучвания е потвърдено, че пчелният прашец осигурява хиполипидемична активност, която помага за понижаване на високите нива на кръвните липиди (мазнини), като холестерол. Подобрява циркулацията и притока на кръв в мозъка, като помага за лечение на нарушения на кръвообращението и високо кръвно налягане.

 

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес