Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нещата които увреждат зрението ви и трябва да имате предвид

12 януари 2022, 10:50 часа

1. Не носите слънчеви очила

Когато си купувате очила, трябва да гледате не само вида им като аксесоар, но и да внимавате за качеството им, защото UV лъчите могат сериозно да увредят ретината, което да влоши зрението ви, особено ако стъклата, през които минават не вършат достатъчно добра работа.

Премахнете драскотините по очилата много лесно

2. Използвате грим с изтекъл срок на годност

Евтиният, некачественият и старият грим, са способни да съсипят здравето на очите ви и да доведат до дългосрочни и необратими проблеми. Затова следетете датата на опаковката и правете проучвания преди да си купувате грим, който ще ползвате за пръв път.

3. Триете очите си

Обръщайте си внимание и се контролирайте да не търкате очите си постоянно с ръце. Така можете да ги напълните с мръсотия и бактерии, а те да доведат до инфекции.

4. Носите стари контактни лещи

Никога не носете еднократните лещи повече от веднъж и когато купувате, избирайте внимателно и след консултация от специалисти. С некачествените материали на очите си, можете да развалите здравето им много повече, от колкото дори и ако не ги използвате. 

5. Прекалявате с телефона и компютъра

За никой не е тайна, че целодневното взиране в екран води до изсушаване на окото, замъглено зрение, парене, сърбеж и умора. Очите се натоварват, опитват се да компенсират и така се развалят. 

6. Използвате капки за очи

Ако очите ви често са зачервени или сухи, може и вече да сте пробвали да използвате капки за очи. Когато, обаче, не са изписани от лекар, капките могат да причинят повече проблеми, затова винаги първо се консултирайте със специалист!

Знаете ли защо всички мажат очилата си с паста за зъби през ноември?

7. Не използвате защитни очила

Когато ви се налага да работите с вредни химикали и други опасни за здравето неща, задължително предпазвайте очите си, ако ще да е и в домашна употреба, защото само една грешка е достатъчна да разруши тяхната здравина необратимо.

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес