Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Непознати растителни масла, които изненадват приятно и лечебно

30 януари 2022, 09:50 часа

Много дами познават маслата „ши“, кокосовото или какаовото, както и ползите от тях за красотата. А кой е чувал за масло от камелия или, например, от полското цвете лимнантес? Да, светът на маслата е много по-богат, отколкото си мислим! Ето някои доста необичайни масла!

1. Сусамово масло. Сусамът и полученото от него сусамово (наричано още сезамово) масло имат множество ценни характеристики, поради което са намерили приложение в медицината, козметиката и в кухнята. Важни полезни свойства на сусамовото масло са следните. Сусамовите семена съдържат калций, който укрепва костите. Те са богат източник на антиоксиданти и фитостероли - вещества, необходими за нормалното функциониране на сърцето и профилактиката на някои видове рак.

2. Масло от касис. Това определено е масло с уникален състав. В чист вид може да се използва върху много сухи или възпалени участъци от кожата. Като част от маслени смеси и друга домашна козметика, той ще възстанови кожата, ще я изглади и ще й придаде здрав вид.

3. Ягодово масло. Невероятният аромат на това масло няма да остави равнодушна никоя красавица! Ако дамите нанесат няколко капки върху устните си, преди да излязат навън или в сухо помещение, ще ги предпазят, подхранят и ще им придадат чаровен мечтателен блясък.

4. Масло от броколи. Това е природен аналог на силикона. Нанесете няколко капки масло от броколи върху краищата на косата си, разнесете по дължината на косъма - и косата ви ще изглежда просто великолепно!

5. Масло от лимонови семки. Нанесете лимоново масло върху ноктите и кожичките около тях (кутикулите) след маникюр или домашна работа. Само след няколко процедури ще видите, че ноктите ви са по-здрави, а кутикулите - по-меки. След 5 минути останалото масло може да се нанесе върху ръцете, това ще им помогне да изглеждат красиви и добре поддържани!

6. Масло от нар (гранат). Съдържа уникална киселина - гранатова, която най-ефективно предотвратява появата на бръчки и се бори с вече съществуващите. Нанесете няколко капки върху дланта на ръката си и разтрийте върху зоната на мимическите бръчки по същия начин, както нанасяте обичайния крем.

7. Лаврово масло. Способно е да лекува кожата от всякакви заболявания: псориазис, екзема, възпаления. Нанасяйте лавровото масло в чист вид (и в малки количества!) върху увредената кожа 2 пъти на ден - резултатът няма да закъснее!

8. Масло от дървото ним (маргоза). В Индия маслото от ним, наричано още маргоза, се ползва с репутацията на „селска аптека“. Това масло е мощен антисептичен и антибактериален агент. Много бързо лекува рани и увреждания на кожата: прилага се в чист вид 2-3 пъти на ден.

9. Масло от баобаб. Идеално масло за предотвратяване появата на стрии и за борба с вече наличните. Също така намалява петна, белези и напуквания. В този случай се препоръчва да бъде използвано в чиста форма.

10. Масло таману (калофилум). Това козметично и лечебно средство, разпространено в Азия, Африка и Океания, помага при херпеси, като прави заздравяването много по-бързо, леко и безболезнено! Нанасяйте го чисто върху увредената зона няколко пъти на ден.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес