Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Необичайните приложения на аспирина в домакинството

13 януари 2022, 19:20 часа

Ползите от аспирина далеч надхвърлят временното облекчение от треска и болки. Повечето хора знаят, че може да ви предпази от инфаркт или инсулт, ако се приема правилно. Изследванията показват, че той може да намали риска от някои видове заболявания като рак и болестта на Алцхаймер. Но аспиринът има много други потенциални ползи за здравето, красотата и личния живот. Открийте някои от невероятните неща, които хапчето във вашата аптечка може да направи за вас.

1. Отстранява петна от пот. Направете паста, използвайки смлян аспирин и вода, и я нанесете върху пожълтялото място преди изпиране. Салициловата киселина в аспирина е ефективно почистващо средство, действащо по същия начин, както другите киселинни вещества като оцет и лимонов сок. Можете да използвате останалата смес, за да премахнете петна от никотин или позеленяване от трева от ръцете, като нанесете разтвора и го оставите да престои 15 минути, преди да измиете добре.

2. Успокоява ухапвания от комари. За да укротите сърбежа, причинен от ухапване от комар, разтрийте влажно хапче аспирин върху възпалената област, докато дискомфортът отшуми.

3. Поддържайте почвата свежа. За да поддържате градината си процъфтяваща, добавете един аспирин на голяма лейка вода за поливане, за да предотвратите развитието на гъбички около корените на свежите цветя. Третирането ще доведе и до по-дълготраен цъфтеж, след като цветовете бъдат отрязани. Освен това може да помогне за удължаване на живота на свежите отрязани цветя. Според Джуди Йернстед, професор по науки за растенията в UC Davis, „салициловата киселина намалява производството на етилен и с по-малко количество етилен стареенето на цветята се забавя и те издържат по-дълго. Противогъбичните свойства на салициловата киселина, разтворена във водата във вазата, също могат да забавят растежа на мухъл, който, ако навлезе в отрязаното стъбло, може да увреди или запуши съдовата тъкан. Така че не забравяйте да добавите смлян аспирин към водата за вашата флорална аранжировка.

4. Борба с леките случаи на пърхот. За да премахнете досадните сухи кожни люспи от скалпа си, смачкайте две таблетки аспирин и ги добавете към малко шампоан, преди да измиете косата, както обикновено. Съсредоточете се върху скалпа си, докато масажирате сместа в косата и я оставете да престои три до пет минути, преди да изплакнете.

5. Отстранете петна от ръжда. Може ли самобръсначката да остави грозни петна от ръжда във вашата мивка или вана? Натрошете един или два аспирина и намокрете оцветения участък, след това поръсете праха върху ръждата и го оставете да престои 10 минути, преди да избършете с влажна гъба.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес