Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нечувана вкусотия: пастет от тиквички – направо се топи в устата

30 октомври 2021, 18:27 часа

Чудите се какво интересно да изпробвате в кухнята? Искате да приготвите на гостите си вкусно и различно ястие? Изпробвали ли се рецепти с тиквички, различни от пържени такива? Днес ще ви представим няколко рецепти, с които може да експериментирате и да допълните кулинарните си умения, а на всичко отгоре – да зарадвате близките си с нова и вкусна глезотийка.

Сигурно сте чували и изпробвали различни рецепти за пържени тиквички, тиквички на фурна, дори хайвер от тиквички. Но изпробвали ли сте пастет от тиквички?

Пастетът от тиквички е чудесен вариант за хората, които не консумират месни продукти, а и за всички, които обичат зеленчука под всякаква форма и се стремят към по-здравословен начин на живот. Вариантът е бюджетен, дълготраен и може дори тиквичките да се заменят с патладжан в рецептата, като подберем такъв с по-малко семки. Нека ви представим и нея:

Пастет от тиквички

За приготвянето на тази вкусотия ще са ви нужни:
•    500 гр тиквички;
•    50 гр орехи;
•    Растително масло;
•    1 ч.л. сол;
•    Щипка млян черен пипер;
•    Пресни подправки – копър, магданоз;
•    3 скилидки чесън;
•    150 гр сирене фета.

Как да го приготвим?

Първо, разбира се, измиваме добре тиквичките и ги нарязваме на неголеми кубчета. Поставяме ги на котлона и запържваме с растително масло до омекването им.

Междувременно може да почистите орехите и да ги запържите в сух тиган, като по този начин ще се придаде специфичен вкус на крайния продукт. Ако имате непоносимост към този вид ядки или просто не ги харесвате – спокойно може да замените орехите с кашу или кедрови ядки.

В отделен съд се разбърква сиренето с пресните подправки и черния пипер. Предварително нарежете подправките на ситно. Добавете чесъна и разбъркайте съставките добре.

След като сте приключили със запържването на тиквичките и орехите, смесете всички продукти в блендера. Започнете да пасирате до получаването на хомогенна смес, подобна на пастет. Ако сместа ви е прекалено гъста – добавете малко количество зехтин или няколко лъжици вряла вода, но този вариант не е препоръчителен и прибягвайте до него само в краен случай.

След пасирането деликатесът ви е напълно готов за консумиране. Поставете го в подходящ съд и го приберете в хладилника. Ако няма да хапвате на момента ви препоръчваме съд с капачка – например буркан, в другия случай чинията е напълно подходяща. 

Пастетът може да консумирате в комбинация с печено месо, като е чудесен завършек на ястието. А може и да го ползвате за мазане върху франзели, черен и различни видове хляб. Вкусно, бързо и лесно!

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес