Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не само кафе: 6 начина да повишите кръвното си налягане бързо и без хапчета

14 октомври 2024, 11:00 часа

Ако кръвното ви налягане е спаднало леко, можете да се опитате да го повишите до нормалното с помощта на импровизирани средства.
 
Хипотонията или ниското кръвно налягане е много неприятен симптом, въпреки че не е толкова животозастрашаващ, колкото хипертонията. За критична за живота се счита стойност, по-ниска от 90 над 60 mm Hg. - В този случай си струва да се обадите на бърза помощ. Също така трябва да се извика линейка, ако понижаването на налягането е придружено от студена лепкава пот, учестено дишане и слаб пулс.

Силен чай или кафе

Кофеинът помага за повишаване на налягането, така че си струва да изпиете чаша силно кафе или чай, ако се чувствате зле. Важно е да запомните, че ако редовно пиете такива напитки, организмът ще свикне с кофеина и лекарството няма да е толкова ефективно.

Още: На какво се дължи ниската долна граница на кръвното? Отговорът ще ви изненада

Солена храна

Солта бързо повишава налягането, затова на хипертониците е противопоказана солена храна. Но за хипотоничните хора тя е истинско спасение. При ниско кръвно налягане изяжте парче сирене фета, маринована херинга, маринована краставица или лъжица соев сос. Ако нямате нищо от това вкъщи, сложете щипка сол под езика си и ще се почувствате по-добре за нула време.

Вода

Кръвното налягане може да спадне поради дисбаланс на водата в организма. Универсалният съвет за високо и ниско кръвно налягане е да се пие повече вода. Това ще върне кръвното ви налягане в норма.

Още: Тези 7 храни регулират кръвното налягане по естествен начин

Чорапи или чорапогащи

Налягането бързо ще се повиши, ако намалите обема на кръвта в краката. Тогава изтласканата кръв от крайниците ще повиши налягането в съдовете. За да направите това, можете да носите чорапогащи или специални компресиращи чорапи от разширени вени.

Правилна стойка

Ако нямате чорапи или чорапогащи у дома, седнете изправени и поставете крака си върху крака. При тази поза налягането се повишава бързо, затова за хора с високо кръвно налягане тя е противопоказана.

Още: От какво се вдига долната граница на кръвното?

Изпънете ръцете си

Упражненията за ръцете стимулират тонуса на кръвоносните съдове и бързо повишават кръвното налягане. Ако имате у дома разширител за ръце - правете упражнения на него за двете ръце и кръвното ви налягане бързо ще се повиши.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес