Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не изхвърляте обелките в кошчето - имат редица ползи

14 ноември 2023, 11:00 часа

Изхвърлянето на обелките от плодове и зеленчуци в кофата за боклук може да изглежда като удобен и естествен начин за изхвърляне на кухненските отпадъци, но това е пропусната възможност да се възползвате максимално от тези често пренебрегвани отпадъци. Вместо да изхвърляте обелките в кофата за боклук, помислете за потенциалните им приложения, които надхвърлят обикновеното изхвърляне на отпадъци.

Една от най-практичните и екологични алтернативи на изхвърлянето на обелките е компостирането. Плодовите и зеленчуковите обелки са богати на органична материя и хранителни вещества, което ги прави идеално допълнение към купчината или кофата за компост. С разграждането си те допринасят за ценна органична материя в компоста, повишавайки неговото плодородие. Този богат на хранителни вещества компост може да се използва за подхранване на растенията в градината, което създава устойчив и цикличен подход към управлението на отпадъците.

Как да създадете компост: Стъпка по стъпка

Освен това някои обелки от плодове и зеленчуци имат специфични приложения, които надхвърлят компостирането. Например обелките от цитрусови плодове могат да се използват по различни начини. Кората на цитрусовите плодове, съдържаща се в техните обелки, придава на кулинарните ястия силен вкус. Лимоновата или портокаловата кора може да се настърже и да се използва при печене, готвене или като украса за салати и десерти. Можете също така да влеете вода с цитрусови кори за освежаваща и деликатно ароматизирана напитка.

Банановите кори, които често се изхвърлят без да се замислят, също имат изненадващи приложения. Те съдържат хранителни вещества като калий, които могат да бъдат полезни за растенията. Нарежете банановите кори на малки парчета и ги използвайте като естествен тор за вашата градина. Можете също така да смесите бананови кори с вода, за да създадете богат на хранителни вещества течен тор.

За тези, които имат зелен пръст, помислете за използване на картофени обелки за размножаване на нови растения. Поставете обелките от картофи с очички (малките прорастващи пъпки) в почвата и от тях може да израснат нови картофени растения. Това не само намалява отпадъците, но и ви осигурява устойчив източник на пресни продукти.

Какво е то компостиране и трябва ли да го правим?

Освен за градинарство и готвене, някои обелки от плодове и зеленчуци могат да служат за практични битови цели. Например обелките от цитрусови плодове могат да се използват за направата на естествен почистващ препарат. Налейте оцет с цитрусови обелки за няколко седмици, прецедете сместа и използвайте получения цитрусов оцет като нетоксичен почистващ разтвор за повърхности в дома си.

Изхвърлянето на обелките от плодове и зеленчуци в кошчето за боклук е пропусната възможност да се използва техният потенциал. Независимо дали става въпрос за компостиране, кулинарни приложения, градинарство или почистване на домакинството, тези на пръв поглед незначителни остатъци могат да намерят нов живот и предназначение, допринасяйки за по-устойчив и находчив подход към управлението на отпадъците.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес