Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не ги замразявайте: тези продукти губят всичките си качества

13 май 2024, 10:44 часа

Замразяването на храни вероятно се е оказало спасително повече от веднъж, повече от два пъти. Благодарение на тази възможност не се налага да се разхищават по-големи запаси и успяваме да избегнем честите посещения в хранителния магазин. Важно е обаче да помним, че не всички продукти могат да бъдат замразени. Обърнете внимание на няколко групи хранителни продукти, които реагират зле на ниски температури.

Защо фризерът не винаги е правилният избор?

Въпреки че замразяването е един от най-ефективните методи за съхранение на храни, то има и своите отрицателни страни. Вярно е, че то позволява на храната да остане свежа и питателна до няколко месеца, но в някои случаи ниските температури могат да повлияят негативно на вкуса, текстурата и свойствата. Уверете се, че знаете какво не трябва да замразявате, за да запазите вкусните и здравословни ястия, приготвени у дома.

7 храни, които не трябва да съхранявате във фризера

Замразяване на месо - кога не бива да се прави?

Суровото месо във фризера е доста често срещана гледка. Без много да се замисляме, поставяме по рафтовете порции за котлети, яхнии или други ястия. С оглед на това има ли някакви противопоказания за замразяването на месо?

Пържените порции не трябва да се прибират в хладилника. След като се размразят, те ще загубят апетитната си текстура и вкус. Най-вероятно месото ще стане гумено и ястието далеч няма да е приятно. Защо се случва това? Топлинната обработка на месото преди замразяване променя структурата на протеините. Ако решите да го замразите, качеството на храната ще се влоши забележимо.

Плодове и зеленчуци, които не са подходящи за замразяване

Замразената храна ви позволява да се насладите на вкуса на сезонните плодове и зеленчуци, когато те трудно се намират в зеленчуковите магазини или на сергиите. Краткото време за обработка означава, че можем бързо да сътворим зеленчукова гарнитура за вечеря. Приготвяне на разнообразни коктейли или използването им в десерти - има много начини да ги използвате.

Въпреки това не всички видове трябва да се съхраняват във фризера. Плодовете и зеленчуците с високо съдържание на вода губят структурата и вкуса си, когато са изложени на ниски температури. Преди всичко краставиците, доматите, марулята и цитрусовите плодове не са подходящи за замразяване.

За следващия месец: 15 неочаквани храни, които могат да бъдат замразени

Могат ли да се замразяват яйца?

Това не е най-добрата идея за твърдо сварените или меко сварените яйца. Трябва да приготвите толкова, колкото ще можете да консумирате редовно. Случаят е малко по-различен, когато става дума за замразяване на сурови яйца.

Тази маневра е приемлива, но при определени условия. В никакъв случай не трябва да се поставят яйца с черупки във фризера. Ниската температура означава, че те могат да се напукат и да замърсят вътрешността на уреда с вредни бактерии. Ако искате да съхранявате яйцата за дълго време, разделете ги, отделете белтъците от жълтъците и ги замразете отделно.

Остатъци след вечеря

Невинаги сме в състояние да преценим точно порцията храна, която приготвяме, особено когато приготвяме ястие за няколко души. Възниква въпросът какво да правим с картофите от вечерята? Замразяването в този случай е пропусната идея. Същото важи и за сварените макаронени изделия и ориз. По-добре е да ги използвате за приготвяне на ястие за следващия ден - на помощ идват рецепти като запеканки и други ястия с едно гърне.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес