Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не е за вярване колко полезна е райската ябълка

27 октомври 2023, 17:22 часа

Райската ябълка, научно известна като Malus pumila или по-често наричана ябълка, е любим плод със славна история, която се простира отвъд нейния вкусен вкус и хрупкава текстура. Освен репутацията си на вкусно лакомство, ябълката е спечелила място в народната медицина и традиционните лечебни практики заради многобройните си потенциални ползи за здравето.

Един от най-известните аспекти на лечебните свойства на райската ябълка е нейният принос за здравето на сърцето. Ябълките са богати на разтворими фибри, особено на пектин, който може да помогне за намаляване на нивата на холестерола. Редовната консумация на ябълки може да намали риска от сърдечносъдови заболявания, което ги прави здравословна закуска за сърцето. Освен това фитохимикалите в ябълките, като флавоноиди и антиоксиданти, се свързват с подобряване на сърдечното здраве и намаляване на риска от инсулт.

Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат райска ябълка

Райската ябълка се слави и с ролята си за регулиране на теглото и за здравето на храносмилателната система. Съдържанието на фибри в ябълките може да насърчи усещането за ситост, като спомага за контролиране на апетита и предотвратяване на преяждането. Ябълките са с ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на хранителни вещества, което ги прави идеален избор за тези, които искат да поддържат или да отслабнат. Освен това разтворимите фибри подпомагат здравословното храносмилане и могат да облекчат симптомите на запек.

Освен това ябълките притежават противовъзпалителни свойства поради високото си съдържание на антиоксиданти. Това може да бъде особено полезно за хората с хронични възпалителни състояния. Редовната консумация на ябълки може да спомогне за намаляване на възпалението в организма, което може да облекчи състояния като артрит.

Никога не яжте райска ябълка, ако имате тази болест

Райската ябълка е призната и заради въздействието си върху контрола на кръвната захар. Фибрите в ябълките помагат за регулиране на нивата на кръвната захар, което ги прави подходящ избор за хора с диабет или такива, които са изложени на риск от развитие на това състояние. Естествените захари в ябълките се освобождават бавно в кръвния поток, като предотвратяват бързите скокове и спадове в нивата на кръвната захар.

В традиционната медицина ябълките се използват и за подобряване на здравето на дихателните пътища. Съединения като кверцетин, открити в ябълките, имат антиастматични и антиалергични свойства, които могат да бъдат полезни за хората с дихателни проблеми.

Райската ябълка е истинско съкровище, що се отнася до лечебните ѝ свойства. Независимо дали поддържат здравето на сърцето, подпомагат контрола на теглото, смекчават възпаленията, регулират кръвната захар или дори насърчават здравето на дихателните пътища, ябълките са универсален и полезен плод, който е спечелил репутацията си на символ на здраве и жизненост. Включването на ябълки в ежедневната ви диета може да бъде проста, но ефективна стъпка към по-здравословен и щастлив живот.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес