Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Науката дава отговор на въпроса: Защо всички имаме сополи

28 август 2024, 16:53 часа

Сополи. Това не е най-привлекателната тема за тялото и неговите странности. Вероятно ще ви притесни, ако разберете, че поглъщате много от тях на ден - дори в най-здравите си дни. Тази слузеста гелообразна материя, която наричаме слуз, не се стича само в гърлото или запушва носа ви; тя всъщност се намира по всички влажни повърхности на тялото ви, които не са покрити с кожа. В това число влизат белите дробове, синусите, устата, стомахът, червата, шийката на матката и дори очите.

Още: Природни средства: Уникални продукти против стареене

Защо се налага да се примирим с нея? Защото, колкото и да е отвратителна, слузта играе изключително важна роля за поддържането на здравето ни. И то не само за нас, хората. Същата слуз помага за защитата и на други създания.

Слузта е малко загадка. Въпреки че всички бозайници, риби и земноводни (и други същества) произвеждат слуз, ново проучване установява, че гените на слузта нямат общ предшественик. Това е необичайно, тъй като гените със сходна функция често еволюират от общ ген-предшественик. Но при хората например гените, които кодират слузта, са членове на няколко семейства, които вероятно са еволюирали самостоятелно.

По време на това изследване на слузните вещества (ключовият компонент, който прави слузта слузеста) в слюнката при 49 различни вида бозайници, екип от Университета в Бъфало (UB) открива, че някои не-муцинови протеини при някои бозайници са еволюирали в муцини.

„Ако тези муцини продължават да еволюират от немуцини отново и отново при различни видове по различно време, това предполага, че има някакъв вид адаптивен натиск, който ги прави полезни“, казва докторантът от UB Петър Паич, водещ автор на изследването. „И тогава, в другия край на спектъра, може би ако този механизъм излезе „извън релси“ - случва се твърде много или в неправилна тъкан - тогава може би може да доведе до заболявания като някои видове рак или заболявания на лигавицата.“

„Не мисля, че досега е било известно, че функцията на белтъка може да еволюира по този начин, от белтък, който придобива повторяеми поредици. Протеин, който не е муцин, става муцин само чрез натрупване на повторения. Това е важен начин, по който еволюцията създава слуз. Това е еволюционен трик и сега ние документираме, че това се случва отново и отново“, казва д-р Омер Гьокчумен, доцент по биологични науки в Университета на Великобритания и старши автор на изследването.

Какво представлява слузта и откъде идва

Слузта е съставена почти изцяло от вода, заедно със стотици съединения, включително протеини, мазнини и соли. Основният компонент на слузта и съставката, която я прави слузеста, е набор от протеини, наречени муцини.

Слузта служи на тялото ни по различни начини, като:

  • предпазва тъканите от изсъхване и напукване, което би ги изложило на инфекция
  • смазване на очите
  • защитава лигавицата на стомаха от киселини
  • отстраняване или задържане на вещества, което не им позволява да попаднат в белите дробове или кръвта
  • контролира трилионите бактериални обитатели на тялото

Телата ни постоянно произвеждат слуз. Всъщност само дихателната система произвежда повече от литър слуз всеки ден. Голяма част от нея се плъзга по гърлото, в стомаха и накрая излиза от тялото ви. Когато сте здрави, вероятно не забелязвате цялата слуз, която се търкаля по гърлото ви.

Но когато сте болни, слузта става по-гъста и лепкава, тъй като организмът ви увеличава производството ѝ, за да отмие бързо всички патогени, които са ви нападнали.

Как слузта предпазва другите същества

Хората не са единствените същества, които произвеждат слуз. Други бозайници, земноводни, риби, мекотели и някои безгръбначни животни също произвеждат слуз, а някои от тях правят невероятни неща с нея:

Още: Ще се изненадате, когато разберете, че ТАЗИ храна увеличава мазнините

  • Вискоеластичната слуз, която отделят охлювите, действа едновременно като лепило и смазка, което им позволява да се придвижват с лекота по неравен терен.
  • Всички риби са покрити със слуз, но папагалите изхвърлят и малки спални чували от слуз, в които се затварят всяка нощ, за да се предпазят от паразити.
  • Слузта поддържа очите и носните тъкани на морските лъвове влажни и се твърди, че те изстрелват ракети със сополи на „огромни разстояния“, според книгата „Вярвай на това или на сополи“.
  • Женските птици, живеещи в пещери, наречени бързолети, използват слюнката си, за да изграждат лепкави гнезда, които се залепват за стръмните стени на пещерите. Гнездата са деликатес в Китай и се варят (без яйца), за да се получи желирана супа, наречена супа от птичи гнезда.
  • Цвета Господинова
    Цвета Господинова Отговорен редактор
    Новините днес