Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Научете легендата за бог Тангра - символът на прабългарите

03 март 2023, 10:44 часа

Има множество теории относно религията на старите българи. Повечето експерти вярват, че нашите предци са приветствали древната религия на необятната евразийска степ - тангризма. Този религиозен пантеон е включвал бога Тангра като централна фигура. Освен българите, Тангра е бил почитан и от хуните, аварите, маджарите, монголците, турците и много други народи в Европа и Азия. Най-ранното писмено свидетелство за върховен бог на конните народи е китайски запис, описващ вярата на хуните през 4 век пр.н.е. Тангра е тълкуван като "небе" и е бил въплъщение на силата на небето. Името му обаче може да има няколко тълкувания, като "бог", "обет", "преданост" и дори "океан" (на унгарски).

Знаете ли тези български богове? Ще останете изненадани

Религията проповядва, че в началото съществува само Върховният Бог. След това той е създал земята, животните и, накрая, човека. Хората са създадени да умират, но и да се прераждат по волята на Тангра. Свещените места на религията Тенгер включват планината Хан Тенгри в Тяншан (Киргизстан), пустинята Тенгри във Вътрешна Монголия и връх Мусала, който е наричан Тангра до 15 век. Главният жрец на Тангра при българите е бил ханът, който е установил връзка между небето и своите поданици. Той е бил подпомаган от колобри - жреци от тенгрианската религия. Владетелят е провеждал големи церемонии и жертвоприношения преди и след големи събития, засягащи хората. Това е доказано от гръцката хроника за обсадата на хан Крум на Константинопол, където той извършил свещенодействие и благославял армията. Много експерти смятат, че тенгрианството е една от най-старите религии в света, ако не и най-старата. Има много допирни точки със зороастрийската религия на иранците от миналото, както и с религията на древните шумери.

Кой е главен бог на прабългарите или защо е възможно да не е Тангра?

През последните години е утвърдена теория, според която прабългарският бог Тангра се различава от тюркския бог Тенгри, който идва от степите. Теорията, че прабългарите произхождат от Иран, се подкрепя от сходството на прабългарските артефакти, сгради и запазени вярвания с тези на древна Персия. Свързаните с него ритуали се практикуват и днес. Такива са сурвакането, кукерството, ладуването, нестинарството, кушията, оратниците, мартениците и хорото в ледените води на нашите реки през зимата. Смята се, че турците са заимствали тази религия от българите, когато са напуснали стария си дом. Според анализите, прабългарският върховен бог е бог на небето, слънцето и огъня, създател и владетел на всичко съществуващо. Култът на Тангра показва монотеистични характеристики, което означава, че прабългарската вяра е вид монотеизъм, който е преминал през етапите на племенното богопочитание и общите божества и е достигнал до крайната точка на развитие на религиозната система - единствения бог създател. Въпреки наличието на други божества в тази религия, те не намаляват монотеистичните характеристики на култа на Тангра, особено като имаме предвид, че те не са доказани у прабългарите.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес