Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Направете това и от пърхота няма да има и следа

15 август 2024, 18:35 часа

Съществуват 2 вида пърхот - сух и мазен. Предлагаме ви ефективни методи за премахване на пърхота у дома в зависимост от вида му.

Как да премахнем сухия пърхот?

При сухия пърхот косата става матова и чуплива, има сърбеж и дразнене. Пърхотът се появява 2-3 дни след измиването на главата и лесно се отлепя. Причините включват гъбични заболявания, недостиг на витамини, използване на некачествена козметика.

Да се отървете от сухия пърхот ще ви помогнат маските и отварите. Прилагайте ги 2-3 пъти седмично.

1. Пригответе гореща купа: налейте в нея вряла вода и след 3 мин я излейте. Бързо смесете зехтина и лимоновия сок в съотношение 1:1, преди купата да изстине. Втрийте готовата смес в скалпа, увийте го с целофан и кърпа. След 2 часа я отмийте.

2. Комбинирайте 2 жълтъка с лимонов сок и масло от скалп. Нанесете маската и я отмийте след един час. Вместо масло от репей използвайте рициново масло или зехтин.

3. Заменете шампоаните от магазина с отвари от лечебни растения. Подходящи са копривата, лайката, шишарките от хмел. За 1 с. л. от билките ще ви е необходима чаша гореща вода. Вдишайте отварата в продължение на един час. Изплакнете косата си с нея след измиване на главата.

Пърхот: Защо се появява и как да се отървете от него?

Маслата ще овлажнят кожата, а билките ще облекчат сърбежа и дразненето. След всички процедури нанесете в корените на косата етерични масла от кедър, евкалипт или кипарис.

При сухия пърхот се предписват противогъбични антибиотици и витаминни комплекси. Извършват се козметични процедури - дарсонвализация, озонотерапия, мезотерапия.

Как да премахнем мазния пърхот?

Мазният пърхот има жълтеникав цвят, а на допир е мазен. Той се появява на 3-5-ия ден след измиването на главата и трудно се разресва. Сред причините са повишеното производство на себум и неправилната обмяна на веществата.

При мазен пърхот използвайте 2-3 пъти седмично маски, отвари или тинктури.

Нанесете смес от 2 с. л. терпентиново масло и 3-4 смачкани скилидки чесън за половин час, след което измийте.

Изплакнете главата си с отвара от невен: залейте 1 с. л. цветове от невен с чаша вряла вода, оставете да се запари за около час. Използвайте я след измиване на главата.

В чаша с алкохол – водка, добавете 1 с.л. лучени люспи и 1 ч.л. карамфил. Отделете тинктурата за 2 седмици на тъмно място. Готовата тинктура нанесете върху кожата и корените на косата преди измиване на главата.

Ще преборите мазния пърхот с помощта на лимон, невен, сок от алое, коприва и лук. Помагайте си с маски от пресни зеленчуци или плодове.

При мазен пърхот се предписват антибиотици за нормализиране на хормоналния фон и подобряване работата на стомашно-чревния тракт, прави се диета. За грижа за косата предписвайте лечебни шампоани, изплаквания и други средства.

Край на пърхота завинаги - 7 ефективни домашни средства

Как да премахнем пърхота с масаж?

Лошото кръвообращение също е възможна причина за появата на пърхот. За да осигурите на корените необходимите хранителни вещества и кислород, ежедневно масажирайте скалпа си с леки кръгови движения в продължение на 10-15 минути.

Пригответе си домашен пилинг със сол, овесена каша и лимоново-кофеинова кора или купете готови такива в магазина. В комбинация с масажа те ще почистят повърхността на скалпа от замърсявания, пърхот и мъртви клетки.

Сега вече знаете как да премахнете пърхота у дома. Не забравяйте, че билките и маслата могат да предизвикат алергии, затова не използвайте народни рецепти, без да се консултирате с лекар. Също така не забравяйте за елементарните правила за грижа за косата.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес