Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-старото дърво в света

12 февруари 2023, 12:44 часа

Дърветата са жизненоважни за човека – те са едни от най-старите известни живи организми на земята. Ползите за околната среда и за нас са огромни - пречистването на въздуха чрез осигуряване на кислород и абсорбиране на въглероден диоксид. С времето все повече ги оценяваме, имайки предвид измененията на климата и това, че именно дърветата забавят неблагоприятните ефекти от неблагоприятни човешки дейности, като изгаряне на изкопаеми горива, обезлесяване и други.

Има дървета, които с дългия си живот, са преминали през много – войни, бедствия, промени в климата. Способността им да оцеляват е изключителна, наред с красотата и ползите им. Те имат уникалната способност да заменят повредени растителни части, да произвеждат идентични издънки, както и да освобождават защитни съединения за предпазване от вредители.

Кое е най старото дърво в България?

Кое е най-старото дърво?

В Световните рекорди на Гинес са отбелязани най-старите дървесни видове в света - четинестошипковите борове - „Pinus Longaeva“. Този вид се характеризира с дълга продължителност на живот и растат в планините на на Ню Мексико, Колорадо, Аризона, Калифорния.

Най-старото дърво в света е наречено „Матусал”, кръстено на най-дълго живелия човек, който според Библията е живял 969 г.. То е на повече от 4800 години (4854 години към 2022 г.). Намирара се на надморска височина от 3 хиляди в Бялата планина. Точното местоположение на най-старото дърво в света се пази в тайна. Това е необходимо, за да се защити дървото от недоброжелатели.

Вижте какво дърво сте според датата си на раждане и келтския хороскоп!

Тези видове дървета принадлежат към категория екстремофилни – видове, които могат да издържат на сурови условия на околната среда, като температура, надморска височина и различни PH нива. Те растат на места, където почвата съдържа малко количество на хранителни вещества. Намират се в райони със сух климат, където валежите са в малки количества, най-вече под формата на сняг. За да се поддържат и издържат на такива условия, дърветата растат много бавно. Дървесният вид е незащитен от изчезване.

 

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес