Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-предпочитаните мезета за вино

06 февруари 2021, 12:24 часа

Знаете ли, че човечеството произвежда вино от над 8000 години? След като сме имали толкова много време да усъвършенстваме този занаят, не е чудно защо днес толкова много хора обичат да се глезят с чаша хубаво вино. Хубавото вино върви с хубаво мезе. Ето най-предпочитаните мезета за вино.

Според първото правило в книгата "Съчетаване на храни с напитки" на Фиона Бекет "червено вино се пие с червено месо, а бяло вино – с риба". Разбира се, всеки има своите предпочитания, но все пак ето някои основни предпочитани ястия:

ЧЕРВЕНО ВИНО

Каберне совиньон е най-разпространеният в света червен сорт грозде. Виното е плътно и се комбинира най-добре с обилни ястия като печено агнешко и говеждо месо. Черният шоколад е друга чудесна комбинация за този вид вино.

Друго популярно вина у нас е мерло. Мерло се приема за по-тежко от каберне совиньон, но и по-чувствително. Съчетава се чудесно със средно тежки ястия. Няма да сбъркате, ако сервирате мерло с говеждо, агнешко или свинско. Отлично се комбинира с патица, сьомга и риба тон. Ако предпочитате безмесни мезета, изберете гауда, чедър, пармезан, камембер, диви гъби, сирена.  

Мавруд е популярно плътно вино с плодов аромат, но и с високо алкохолно съдържание. Съчетава се чудесно с дребен дивеч (яребица, фазан), суджук, кебап, пастърма. Ако маврудът обаче не е така плътен и сочен, върви с баница, соленки, тутманик или други български традиционни тестени печива.

Портвайн или порто е португалско сладко вино, което се комбинира с плътни сирена с остър вкус или шоколадови десерти.

БЯЛО ВИНО

Совиньон блан е с лек билков или плодов вкус. Сервира се с пилешко месо, остри сирена, маслини. Чудесно допълнение за паста със сметанов сос.

Шардоне е може би най-предпочитаното бяло вино със силен послевкус и достатъчно алкохол. Върви чудесно с печено пилешко и пуешко месо, пушена сьомга и пъстърва и по-мазните риби и рибни ястия с плътни сосове.

Мускат е най-древният сорт, разпространяван по Средиземноморието от векове. Разнообразието в този сорт е голямо, от сладки и силно ароматни до неутрални и бледи сортове. Виното е сладко и може чудесно да се консумира без мезе. И все пак опитайте с мед или плато с плодове.

Траминер е добра комбинация с меки сирена, като моцарела, свинско, пушени деликатеси.

РОЗЕ

Розето е близо по цвят до червеното, а по вкус – до бялото вино. Сухото розе се съчетава отлично с ароматни ястия с много подправки, барбекю, плътни сирена. По-сладките варианти са чудесна компания за десерти.

ШАМПАНСКО

Шампанско с ягоди е може би най-романтичното съчетание за влюбени. Шампанското върви още с ядки, гъби, сирена, паста, всякакви морски дарове.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес