Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-често срещаните енергийни вампири, които ни изцеждат

01 ноември 2021, 18:48 часа

Понякога хората около нас успяват да ни накарат да се почувстваме така, сякаш са изцедили нашата енергия, като по този начин ни вредят емоционално и понякога дори не разбират как ни се отразява това нещо и какво ни причиняват.

Такъв тип хора се наричат токсични или по-точно енергийни вампири. Поради своят особен характер и поведение често постигат целтя си да ни накарат да не се чувстваме добре. За да успеем да се спасим от тяхното негативно влияние, трябва да се запознаем и разберем кои са най-честите типове енергиийни вампири, за да се научим и как да ги избягваме, ако това е възможно.

Вечните жертви

Вероятно всеки един човек може да му се е случвало да общува с подобни личности, които често са свикнали да се оплакват от живота си и все да мрънкат. Ако такъв тип хора се представят за вечните жертви, техният живот все е най-лошият и ужасният и никой друг не страда както него, то определено няма как да привлекат и положително отношение от отсрещната страна. Добре е да се постараем да ги избяваме и възможно най-малко да общуваме с тях, защото накрая рискуваме да се превърнем в кошче за душевни отпадъци и накрая да се чувстваме емоционално изстискани.

Нарцисистите

Те са такъв тип енергиен вампир, че са в състояние да изпият нашите сили в стремежите си да просят за внимание. Те винаги искат да ги харесваме, хвалим и обичаме, очакват да ги смятаме за специални и да им правим комплименти непрекъснато, за да се чувстват оценявани. Много е натоварващо общуването с такъв вид хора, защото са твърде натрапчиви и нахални в очите на останалите, а прекалено високото самочувствие не е харесвано от никого, особено ако е без покритие.

Доминантните

Тези личности много харесват да манипулират другите и да им влияят, да задават вечно правила, които искат другите да спазват и да бъде на тяхното. Желанието да властват ги кара да се чувстват силни и тяхното мнение винаги трябва да бъде над това на околните, а те само да им се подчиняват. Не понасят други хора да ги критикуват и да ги убеждават в своята гледна точка, защото според доминантните личности само и единствено тяхното виждане е правилното. Следователно не обичат и да правят компромиси.

Драматичните

Този вид хора са такъв тип енергиен вампир, който може да ви накара да се почувствате изцедени, непрекъснато натяквайки драмите, които вечно се случват в живота им. Свикнали са да преувеличават нещата и от най-дребния проблем да правят нещо голямо. Това им дава сила да се чувстват важни и значими, просейки внимание и съжаление от страна на отсрещния. Вечно искат да им се притичват на помощ и съчувстват. Което страшно много натоварва отсрещната страна, а в един момент дори може да се почувствате използвани.

Съдещите

Тези личности са свикнали винаги да дават оценка за поведението на хората около тях и да ги осъждат. Според тях самите те са безгрешни, не изпитват чувство на вина, докато останалите непрекъснато са грешни и виновни са нещо. Често обичат да натякват и най-дребната грешка, да подценяват другите и да ги карат да се чувстват като незначителни личности. По този начин се държат много натоварващо и изпиват силите и енергията на своите близки, чрез осъдителното си поведение. Често  такива хора остават без приятели, поради непоносимия си характер.

А ето и някои "енергийни вампири", които държите в дома си.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес