Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-честите причини за загуба на коса

03 октомври 2021, 22:35 часа

Най-често се оплакваме от косопад при смяна на сезона. Но има и други състояния, предизвикващи това, което не трябва да пренебрегваме. Нека в тази статия да разберем кои точно са те:

Физическия стрес

  Този тип физически стрес, който е свързан обикновено с периода след раждане, оперативни интервенции, преболедуване на различни вирусни заболявания, може да предизвика временен косопад. Това е така, защото косата ни има определен цикъл, протичащ в няколко фази – първата е на растеж на косъма, втората е на покой, а третата, когато косата започва да пада, за да израсте нова. Когато сме подложени на силен физически стрес, тогава се нарушава и естествения цикъл на растеж на косата ни.

Прекаления прием на витамин А

  Според някои  дерматологични изследвания, прекаленият прием на хранителни добавки, съдържащи витамин А също може да предизвика  загуба на коса. Препоръчителният прием  за възрастни дневно е около 0,6 милиграма от витамина.

Липса на достатъчно протеини

  Протеините са много важни за здравето и правилния растеж на косата. Ако храната, която консумирате е бедна на протеини, това ще забави нормалния растеж на косъма и дори загубата на коса може да се увеличи. Добре е по-често да консумирате яйца, риба, червено месо, ядки.

Хормонални промени и генетична предразположеност

   Хормоналните промени обикновено се свързват с приема на противозачатъчни, следродилен период, настъпването на менопауза при жените, като всички тези фактори предизвикват загуба на коса. Но също така е възможно и да сте генетично предразположени към този фактор, където нормалният процес на растеж на косъма, се нарушава от наличието на  хормони, наречени андрогени. Този вид косопад се нарича андрогенен, и при него много от  космените фоликули умират.

Емоционален стрес

  Емоционалният стрес не е редно също да се пренебрегва. Единственият начин за предотвратяването на  косопада заради преживян стрес е да ограничите факторите, които го предизвикват. Ако си създадем малки ежедневни терапии за намаляване на тревожността, като например се запишем на йога, пилатес или друг вид спорт, това ще помогне.

Поява на анемия

  От поява на анемия най-често са засегнати жените между 20 и 49-годишна възраст. Липсата на достатъчно желязо в кръвта, бременността или хроничните заболявания могат да причинят анемия. Състоянието може се определи с наличието на бледа кожа, слабост, хронична умора, студени крайници и косопад.

Хипотиреоидизъм

  Хипотиреоидизма определя понижената функция на щитовидната жлеза. Все по-често лекарите обръщат внимание на здравето на този важен орган в човешкото тяло през последните няколко години насам.

  Щитовидната  жлеза е разположена  в областта на шията и произвежда хормони от супер важно значение за правилната обмяна на вещества в организма, както и за растежа и развитието на тялото. Когато функцията и е нарушена, това води до затлъстяване, поява на акне, нередовен месечен цикъл и силна загуба на коса.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес