Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-честите грешки, които допускаме с парфюмите

31 декември 2021, 11:15 часа

Като се има предвид колко скъпи могат да бъдат ароматите, ще искате да избегнете тези грешки.

Историята на парфюмите датира почти от началото на цивилизацията. Те обаче не винаги са служили само за поддържане на приятната миризма на човек. Използвали се и за „прочистване“ (смятало се, че могат да имат лечебни свойства), за разграничаване на висшите класи от обикновените хора, религиозни ритуали и – разбира се – за суета.

Днес парфюмите се третират от мнозина като елемент от изкуството на облеклото, който може да подчертае красотата по оригинален начин. Въпреки това, когато ги използваме, често несъзнателно правим грешки, които правят любимия аромат не толкова издръжлив, колкото бихме искали да бъде.

1. Разтриване на китките след нанасяне на парфюма

Кой не прави това? Слагате малко парфюм върху китките си, разтривате и помирисвате, за да се насладите на красивия аромат. Проблемът е, че това триене разрушава структурата на аромата. Всеки парфюм е съставен от три вида нотки и всяка изпълнява своята функция в различно време. Когато разтривате китките си, последните нотки на аромата се нагряват и активират по-бързо, така че ароматът не трае дълго.

2. Подреждане на парфюми в банята

Вярно е, че има толкова красиви бутилки, че искате да ги използвате за декорация. Но влажността и парата, произвеждани всеки път, когато се къпете, унищожават химическия състав на парфюма. Опаковката трябва да е на хладно и сухо място, защитено от пряка слънчева светлина.

3. Разклащане на парфюма преди употреба

Мислите ли, че трябва да смесите добре съставките, преди да използвате парфюм? Ароматите, произведени от висококачествени компании, вече са смесени перфектно и колкото по-ненарушени са, толкова по-добре. Ако ги смесите с въздух, можете да повлияете на състава им. Освен това, като ги разклащате, намалявате риска бутилката да се изплъзне от ръцете ви и да се счупи.

4. Поставяне на парфюм на грешни места

Има хора, които пръскат парфюма си директно върху дрехите. Това е голяма грешка - не само защото можете да унищожите любимата си блуза или рокля, но и защото няма да използвате дълготрайния ефект на аромата. Различни ароматни нотки се активират в зависимост от телесната топлина, така че за най-добър ефект трябва да парфюмирате областите, където вените са близо до кожата, като китките, шията, зад ушите и близо до сърцето.

5. Не овлажнявате кожата

Една от тайните за запазване на аромата по-дълго е да намажете тялото си с овлажнител без аромат, преди да напръскате с парфюм. Това ще накара кожата ви да абсорбира по-добре миризмата. Ето защо някои производители на парфюми също продават кремове с техните аромати, добавени за съвместна употреба.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес